Este Europa pregătită pentru Trump?
Oficialii europeni nu au o strategie clară pentru evitarea unui război comercial, scrie The New York Times.
Planurile care se conturează în Europa par mai proactive decât în primul mandat al lui Trump, însă orice încercare de a forma un front unit pe plan comercial este slăbită de crizele politice din mare parte a continentului.
Divergenţe apar deja între oficialii care preferă o strategie de retaliere dacă Trump va încerca să impună noi taxe pe exporturile europene şi cei care pledează pentru negocieri.
Din cauza slăbiciunii economiei de la începutul pandemiei şi turbulenţelor politice, Europa ar putea fi deosebit de vulnerabilă în acest moment.
Europa se teme de asemenea cu privire la absorbire şocurilor oricărei escaladări a tensiunilor comerciale dintre SUA şi China. Oficialii din Bruxelles şi parlamentele naţionale încep să analizeze posibile strategii care nu implică taxarea americanilor.
Efortul făcut în acest sens în cadrul Comisiei Europene include analize privind impactul pe care anumite tarife l-ar putea avea asupra unor diferite ţări şi sectoare din Europa, potrivit unui diplomat european. Grupul discută ce produse americane pot fi luate în vizor pentru tarife ca retaliere.
Oficialii pe comerţ ai Comisiei nu au comunicat cu statele membre cu privire la o posibilă reacţie în parte de teama de a nu părea că vor să impună proactiv tarife împotriva Americii, au declarat trei diplomaţi europeni.
Ignacio Garcia Bercero, fost oficial pe comerţ în cadrul Comisiei, arată că oficialii ar trebui să se ofere să crească importurile din SUA, în special în domeniul energiei şi apărării, ca parte a negocierilor cu Trump. În acelaşi timp, UE trebuie să fie pregătită să implementeze tarife retaliatorii.
Potrivit Reuters, un purtător de cuvânt al UE a declarat că blocul este pregătit să discute întărirea în continuare a relaţiilor economice cu Trump, inclusiv în sectorul energiei.
O altă idee, notează The New York Times, este ca europenii să se adreseze direct echipei lui Trump, arătând cum companiile europene deţin fabrici în SUA şi să explice cum orice tarife le-ar putea forţa să-şi reducă personalul, au declarat doi diplomaţi europeni.
Unii executivi pariază că un dolar puternic va compensa impactul tarifelor pe bunuri europene. Alţii speră că dacă Trump va impune tarife, vor putea negocia exceptări.
În marea lor majoritate, grupurile de business îşi avertizează membrii să se pregătească pentru ce ar putea urma.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro