Este oficial: Avem un nou MILIARDAR în România

Autor: Mădălina Dediu Panaete Postat la 21 ianuarie 2024 20940 afişări

Este oficial: Avem un nou MILIARDAR în România

Încă un business românesc în „clubul miliardarilor“. Romaqua Group, cel mai mare îmbuteliator de ape minerale, a terminat anul trecut cu o creştere de peste 5% a businessului şi atinge pragul de 1 mld. lei

Radu Lăzăroiu, director general al Romaqua Group, cel mai mare producător român de băuturi, spune că anul trecut a fost un an bun pentru companie în ciuda insta­bili­tăţii de pe piaţă şi că producătorul şi-a majo­rat businessul cu peste 5% faţă de anul ante­rior. 

Romaqua Group este şi cel mai mare angajator din domeniul băuturilor, având 2.300 de angajaţi.

Radu Lăzăroiu, director general al Romaqua Group, cel mai mare producător român de băuturi, spune că anul trecut a fost un an bun pentru companie în ciuda insta­bili­tăţii de pe piaţă şi că producătorul şi-a majo­rat businessul cu peste 5% faţă de anul ante­rior. Astfel, conform calculelor ZF, Romaqua Group a depăşit pragul de 1 mld. lei cifră de afaceri. Categoria apelor minerale naturale a crescut, berea a fost şi ea pe plus, băuturile răcoritoare au scăzut, determinat de faptul că guvernul a mărit TVA de la 9% la 19%, iar di­fe­renţa aceasta de 10 puncte procentuale s-a văzut în scăderea consumului. Şi acest lucru nu a fost valabil doar pentru noi, ci pentru întreaga piaţă“, a spus managerul într-un interviu acordat ZF la finalul anului trecut.

În 2022, Romaqua Group a avut o cifră de afaceri de 948 de milioane de lei (peste 192 mil. euro), în creştere cu aproape 9% faţă de anul precedent, arată datele de la Minis­terul de Finanţe. Începând cu acest an, alimentele şi băuturile care conţin zahăr adăugat minimum 10 g/100 g produs (cu ex­cep­ţia unor alimente precum cozonacul sau biscuiţii) a fost crescut de la 9% la 19%.

Despre această măsură, Radu Lăzăroiu spune că jucătorii din domeniu vor încerca să reducă zahărul din unele produse, dar la unele nu se poate face asta, iar automat vor creşte costurile. Cu toate acestea, Romaqua Group pregăteşte investiţii importante, „de milioane de euro“, spune directorul general al companiei.

„Anul 2023 a fost un an bun, cu multă muncă. În 2023 nu am făcut investiţii importante, dar pregătim un program de investiţii pentru 2025 în linii de îmbuteliere, creştere de capacitate, relocări de fabrici. Vrem să relocăm fabricile din Bucureşti şi Borsec, vrem să ieşim în afara localităţii“, a punctat managerul.

Romaqua are fabrici în Sebeş (unde produce berea Albacher), la Stânceni (apa minerală naturală carbogazoasă cu acelaşi nume), Borsec (două unităţi de producţie), Buşteni (Aquatique şi brandul de băuturi răcoritoare Giusto), iar în Bucureşti şi are o tipografie şi fabrica unde realizează preformele pentru ambalaje.

„E interesant că noi doar în perioadele de criză ne-am dezvoltat. Este nevoie să facem asta şi este ca un angajament al nostru în ceea ce priveşte mediul, să scoatem traficul greu din localitate, înlocuind tehnologiile. Nu erau vechi, dar vom folosi tehnologii mai puţin consumatoare de energie“, a adăugat Radu Lăzăroiu.

Romaqua Group este cea mai mare companie antreprenorială cu capital românesc din sectorul băuturilor, sector unde se află în concurenţă cu alţi jucători mari precum Coca-Cola HBC, Ursus Breweries, Heineken sau PepsiCo. Producătorul a investit din 1998 peste 250 de milioane de euro în fabrici, depozite şi tehnologie, potrivit datelor furnizate anterior de către reprezentanţii companiei.

Potrivit termene.ro, Romaqua Group este controlată de Creţu-Hu Difei-Sofia (60,8% din acţiuni), Palfi Nicolae (30,8%) şi alţi acţionari.

În portofoliul companiei se regăsesc branduri cu o tradiţie îndelungată de pe piaţa apelor minerale naturale din România, cum ar fi Borsec, dar şi branduri create de la zero, care au ajuns pe primul loc pe segmentul lor de piaţă, cum este Giusto Natura (sucuri).

Radu Lăzăroiu a punctat că apele minerale continuă să domine în volum vânzările Romaqua Group.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.