Etapă cheie în dezvoltarea Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic al României: Unitatea de foraj afaltă în Constanţa, în pregătire pentru drumul de 160 km pe mare până la zona unde încep “săpăturile” în adâncul Mării Negre. Cum arată platforma?

Autor: Roxana Petrescu Postat la 05 februarie 2025 13 afişări

Etapă cheie în dezvoltarea Neptun Deep, cel mai mare proiect energetic al României: Unitatea de foraj afaltă în Constanţa, în pregătire pentru drumul de 160 km pe mare până la zona unde încep “săpăturile” în adâncul Mării Negre. Cum arată platforma?

Transocean Barents, unitatea mobilă de foraj offshore semisubmersibilă, aflată în Constanţa, trece prin lucrări de pregătire înainte de a naviga 160 km în larg pentru a începe forajul sondelor de producţie în cadrul proiectului Neptun Deep, a anunţat Romgaz, pe pagina oficială de LinkedIn.

“Proiectul Neptun Deep avansează!”, scrie Romgaz.

Investiţiile în proiectul Neptun Deep sunt evaluate la 4 miliarde de euro. Deja, cea mai mare parte a contractelor au fost sem­nate. în vara anului 2023, OMV Petrom a semnat cu italienii de la Saipem pentru instalaţiile offshore un contract de 1,6 mld. euro. Totodată, au fost semnate contracte de 325 mil. euro pentru platforma de foraj semisubmersibilă cu americanii de la Transocean, pentru o perioadă minimă de un an şi jumătate, şi 140 de milioane de euro cu Halliburton pentru servicii inte­grate de foraj. Alături de OMV Petrom, cu o participaţie egală este Romgaz, cel mai mare producător de gaze din România, deţinut de statul român.

Proiectul Neptun Deep din Marea Neagră este cel mai amplu proiect energetic aflat în plină desfăşurare la acest moment în România şi primul de explorare şi producţie la mare adân­cime pe care România îl între­prinde în istoria sa.

„Gazul identificat este un gaz foarte curat, cu conţinut de gaz metan ridicat şi conţinut scăzut de dioxid de carbon (CO2), sulf şi alte hidrocarburi (etan, propan, butan etc.)“, se arată în raportul privind impactul asupra mediului al proiectului Neptun Deep, semnat de compania Blumenfield. În total, se estimează o rezervă recuperabilă de gaze de 100 mld. mc, prima producţii fiind programată pentru anul 2027.

Potrivit informaţiilor din presa locală, proiectul Neptun Deep a primit acordul de mediu de la APM (Agenţia pentru Protecţia Mediului) Constanţa pe data de 14.06.2024. Amplasamentul propus pentru construirea/instalarea facilităţilor de pe uscat ale proiectului Neptun Deep este localizat în zona sudică a teritoriului administrativ al comunei Tuzla, judeţul Constanţa. În total, pe uscat, proiectul Neptun Deep va avea nevoie de o suprafaţă de teren de peste 205.000 mp, echivalentul a 20 de terenuri de fotbal. Pe această suprafaţă vor fi construite mai multe structuri printre care se numără staţia de reglare-măsurare şi centrul de control, dar şi alte facilităţi. Construcţiile sunt estimate să dureze circa doi ani de zile iar facilităţile vor rămâne active aproape 20 de ani. în larg, platforma marină va fi situată la circa 160 de kilometri de ţărm. în total, vor fi forate 10 sonde, 6 vor fi forate până la 3.000 de metri adâncime verticală la o adâncime a apei de 800-1.100 de metri, iar 4 sonde vor fi forate până la 3.400 de metri adâncime verticală, la o adâncime a apei de 120-130 de metri. Un element cheie al întregii dezvoltări este platforma marină Neptun Alpha, care va cântări 9.000 de tone şi a cărei construcţie a început în Singapore.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
neptun,
proiect

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.