Euro 2024. Ziua în care 22 de milioane de români stau cu ochii pe Echipa Naţională: România întruntă Belgia sâmbătă, de la ora 22:00. Se fac toate calculele: Un succes al României, sau chiar şi o remiză, le poate asigura tricolorilor prezenţa în optimi. Dacă România va învinge Belgia, în conturile FRF ar intra 12,75 mil. euro
Runda a doua a meciurilor din faza grupelor continuă sâmbătă cu România–Belgia în prim plan, dar şi cu înfruntarea orgoliilor dintre Turcia şi Portugalia, într-una dintre cele mai interesante confruntări din Grupa F. În celălalt meci, Georgia înfruntă Cehia, în duelul învinselor din prima rundă.
Una dintre cele mai mari surprize ale primei zile a fost înfrângerea Belgiei în faţa Slovaciei în Grupa E. Echipa lui Domenico Tedesco şi-a creat numeroase ocazii, dar nu a reuşit să le finalizeze, antrenorul recunoscând chiar el: „Nu pot spune echipei multe lucruri pe care ar fi trebuit să le facă mai bine. [Am ratat] ocazii mari, iar golul marcat de Slovacia ar fi trebuit evitat". Tedesco îl susţine pe atacantul Romelu Lukaku pentru a arăta o reacţie pozitivă împotriva României, adăugând: „Romelu ştie cum să marcheze goluri. El este foarte puternic mental şi îşi va reveni."
„Suntem entuziasmaţi, dar trebuie să luăm meciurile pas cu pas", a avertizat mijlocaşul Răzvan Marin. „Cred că 22 de milioane de români sunt fericiţi acum, cu siguranţă. Şi eu sunt fericit, dar trebuie să mergem mai departe".
Victoria României împotriva Ucrainei a fost doar a doua la un EURO (D5 L10), în timp ce pentru Belgia a fost primul meci în ultimele nouă la Euro, în care nu a reuşit să înscrie.
Un succes al României sau chiar şi o remiză, le poate asigura tricolorilor prezenţa în optimi, în timp ce Belgia e obligată să câştige, dacă vrea să evite o nouă eliminare timpurie.
Potrivit GSP, Federaţia Română de Fotbal are deja în conturi suma de 10,25 milioane de euro (9,25 pentru calificarea la European şi un milion pentru victoria cu Ucraina). Dacă România obţine o victorie Belgia, în conturi ar mai intra 2,5 milioane de euro. Adică un milion pentru victorie şi 1,5 milioane de euro pentru calificare.
Echipa antrenată de Edi Iordănescu a reuşit să se califice la Campionatul European de Fotbal după opt ani, ridicând moralul fanilor care au rămas dezamăgiţi după ce România a ratat calificarea la EURO 2020. Acum, România s-a calificat în grupa E, unde joacă împotriva Belgiei, a Ucrainei şi a Slovaciei. Meciul cu Belgia este programat pentru 22 iunie, iar cel cu Slovacia pentru 26 iunie, iar după victoria zdrobitoare cu Ucraina 3-0, România este pe primul loc în grupă.
Cea mai bună performanţă a României la un campionat european a fost cea din anul 2000, când tricolorii au reuşit să depăşească faza grupelor, deşi au picat în grupă cu Portugalia, Anglia şi Germania. Atunci, naţionala lui Hagi, Popescu şi Chivu a reuşit să învingă Anglia, însă fost eliminată în sferturi de Italia lui Totti şi Inzaghi. De-a lungul timpului, România fie nu a ieşit din grupe, fie nu s-a calificat.
Deşi România se prezintă la EURO 2024 cu cel mai slab cotat lot, evaluat la sub 100 de milioane de euro, modul în care evoluează echipa le dă speranţe românilor pasionaţi de sportul rege care susţin această nouă generaţie. Cel mai bine cotat jucător din lotul României este fundaşul Radu Drăguşin, care la 22 de ani este evaluat la 25 de milioane de euro şi joacă la Tottenham Hotspur.
Se remarcă în lotul României şi alţi jucători, precum căpitanul Nicolae Stanciu, Dennis Man de la Parma, Florinel Coman şi Darius Olaru de la FCSB sau Ianis Hagi de la Deportivo Alaves. Echipa României are şanse, însă grupa nu este tocmai una uşoară. Toate echipele din grupă au loturi mult mai bine cotate decât România, inclusiv Slovacia.
În mod istoric, cea mai bună performanţă a Belgiei la un campionat european a fost înregistrată în 1980, când „diavolii roşii” au pierdut finala EURO în faţa Germaniei de Vest. Mai recent, Belgia a ajuns în sferturi în 2016 şi din nou în 2020. În sferturile de la EURO 2020 echipa a fost eliminată de Italia. Din lotul Belgiei se remarcă Jeremy Doku şi Kevin De Bruyne de la Manchester City, Amadou Onana de la Everton sau Romelo Lukaku de la AS Roma.
Meciul Economiilor
Companiile din România ies la rândul lor peste graniţe cu tot mai mult avânt, aşa cum investitorii din zeci de ţări au intrat în economia românească. Investiţiile româneşti în afara graniţelor au ajuns la aproape 4,5 miliarde de euro în 2023, de şapte ori mai mult faţă de acum zece ani, potrivit ZF. Destinaţia banilor româneşti a fost de cele mai multe ori Europa, iar cei mai mulţi bani au mers în Olanda, Cipru, Republica Moldova, Bulgaria sau Italia. Printre numele româneşti care au ieşit în extern se remarcă TeraPlast, MedLife, FAN Courier, AROBS, Bitdefender, Alexandrion sau Teilor.
Belgia are o economie modernă, dezvoltată în jurul unei infrastructuri de transport solide, cu o bază comercială şi industrială diversificată. Principalii săi parteneri comerciali sunt Germania, Franţa şi Olanda, iar printre categoriile de bunuri exportate se numără produsele petrochimice, echipamentele, diamantele sau metalele. Printre jucătorii belgieni prezenţi în România se numără Cegeka, CERES Pharma, grupul GBL, VCST Automotive Production sau grupul SD Worx, care a cumpărat în 2023 compania Romanian Software.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro