Euroins România este oficial în faliment. Tribunalul Bucureşti a confirmat deschiderea procedurii falimentului. Poliţele emise de societate, cu excepţia celor de garanţii, mai sunt valabile până în 8 septembrie 2023

Autor: Roxana Rosu Postat la 11 iunie 2023 91 afişări

Euroins România este oficial în faliment. Tribunalul Bucureşti a confirmat deschiderea procedurii falimentului. Poliţele emise de societate, cu excepţia celor de garanţii, mai sunt valabile până în 8 septembrie 2023

Tribunalul Bucureşti a confirmat vineri insolvenţa Euroins, constatată de ASF în martie 2023, şi a hotărât să deschidă procedura falimentului societăţii de asigurare, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în două rânduri, solicitarea companiei de a suspenda aplicarea deciziei ASF.

Deţinătorii de poliţe emise de Euroins au maximum 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA şi pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună şi/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraţilor Deţinătorii de poliţe pot solicita în această perioadă rezilierea contractelor de asigurare şi recuperarea restituirilor de primă sau, în caz contrar, poliţele vor înceta de drept  în 90 de zile, termen care se împlineşte la 08.09.2023.

Tribunalul Bucureşti a confirmat vineri insolvenţa Euroins, constatată de ASF în martie 2023, şi a hotărât să deschidă procedura falimentului societăţii de asigurare, după ce Curtea de Apel Bucureşti a respins, în două rânduri, solicitarea companiei de a suspenda aplicarea deciziei ASF.

În acest context, potrivit legislaţiei în vigoare, ASF a anunţat că poliţele de asigurare emise de Euroins România mai sunt valabile 90 de zile începând de vineri, 9 iunie, respectiv până la data de 8.09.2023 (exceptând poliţele de garanţii, pentru care termenul de valabilitate este de 150 de zile şi se împlineşte la data de 7.11.2023).

După împlinirea termenelor de mai sus, poliţele emise de Euroins România încetează de drept şi, prin urmare, este necesară încheierea unor poliţe noi.

ASF aminteşte că persoanele care au suferit daune acoperite de poliţe de asigurare emise de Euroins România (atât daune provocate de terţi asiguraţi RCA la societate, cât şi daune acoperite de alte tipuri de asigurări), cât şi clienţii societăţii, care solicită returnarea parţială a primei de asigurare, trebuie să se adreseze Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA).

ASF a hotărât, prin Decizia nr. 262/17.03.2023, să retragă autorizaţia de funcţionare a Euroins România, constatând totodată starea de insolvenţă a societăţii, în condiţiile existenţei unui deficit de capital de solvabilitate (SCR) de 2,2 miliarde de lei şi a unui deficit de capital minim (MCR) de 1,75 mld. lei.

Totodată, CITR filiala Bucureşti a fost desemnată de către Tribunalul Bucureşti lichidator judiciar al companiei de asigurări Euroins.

„În acest proiect complex vom contribui cu tot know how-ul echipei acumulat în ultimii ani în gestionarea unor falimente din piaţa asigurărilor cu impact major în economia noastră. Pentru primele luni ale acestui proiect ne propunem să asigurăm cât mai multă stabilitate şi claritate tuturor celor implicaţi. Vom fi atenţi în mod particular la gestionarea costurilor, pentru bunul mers al procedurii. În al doilea rând, fiindcă vorbim de al doilea faliment pe piaţa de asigurări din ultimii doi ani, suntem conştienţi de impactul sistemic pe care această situaţie o are şi vom folosi instrumentele digitale special create pentru a eficientiza tot procesul.“

„ Contăm pe buna colaborare cu Autoritatea de Supraveghere Financiară, Fondul de Garantare a Asiguraţilor şi celelalte autorităţi implicate. Aşa cum v-am obişnuit, vom asigura transparenţa întregului proces.î spune Paul Dieter Cîrlănaru, CEO CITR.

În cazul acestui faliment, rolul lichidatorului judiciar, conform mandatului legal, este acela de a gestiona lichidarea companiei şi de se asigura că creditorii recuperează cât mai mult din creanţe.

Primul pas din procedura de faliment va fi stabilirea masei credale, identificarea, evaluarea activelor şi vânzarea acestora şi nu în ultimul rând, identificarea tuturor surselor suplimentare de venituri pentru a ajunge la etapa distribuirii sumelor către creditori.

Termenul limită pentru înregistrarea cererii de admitere a creanţelor este 24 iulie 2023, iar termenul de definitivare a tabelului creanţelor este 28 august.

Deţinătorii de poliţe emise de către Euroins au maximum 90 de zile pentru a contracta un alt furnizor de RCA şi pentru depunerea cererilor de deschidere a dosarelor de daună în situaţia în care s-a produs un eveniment asigurat acoperit de o poliţă de asigurare în vigoare şi/sau a cererilor de plată la Fondul de Garantare a Asiguraţilor,   sau 90 de zile de la data naşterii dreptului de creanţă, atunci când acesta s-a născut ulterior . 

Deţinătorii de poliţe pot solicita în toata această perioadă rezilierea contractelor de asigurare şi recuperarea restituirilor de primă sau, în caz, contrar, poliţele vor înceta de drept   în 90 de zile, termen care se împlineşte la 08.09.2023

Termenul de 90 de zile nu se aplică   contractelor de asigurare încadrate în clasa de asigurări 15 - Garanţii, prevăzută în secţiunea A din anexa nr. 1 la Legea nr. 237/2015 privind autorizarea şi supravegherea activităţii de asigurare şi reasigurare, cu modificările şi completările ulterioare, pentru care termenul de încetare de drept este de 150 de zile de la data pronunţării hotărârii de deschidere a procedurii de faliment, în speţă 07.11.2023; în aceleaşi condiţii, încetează de drept şi contractele de reasigurare.

FGA: În 9 iunie mai erau valabile 2,94 milioane de poliţe de la Euroins, dintre care 2 milioane poliţe RCA

Numărul poliţelor de asigurare încă valabile deţinute de clienţi la Euroins totalizau vineri circa 2,94 milioane, din care aproximativ 2 milioane sunt poliţie RCA, a anunţat Fondul de Garantare a Asiguraţilor (FGA). La 17 martie 2023, data ridicării licenţei de funcţionare a Euroins de către ASF, erau valabile circa 3,66 milioane de contracte de asigurări, dintre care aproximativ 2,76 milioane contracte RCA. FGA a anunţat că până la data de 8 iunie a primit 92.168 de cereri de plată din partea creditorilor de asigurări ai Euroins. Dintre acestea, au fost înre­gistrare 53.976 de cereri, din care 35.610 cereri plată daune-Anexa 10 şi 18.366 Cereri de plată restituire primă-Anexa 9. Tribunalul Bucureşti a decis vineri deschiderea procedurii de faliment pentru Euroins. FGA a precizat că decizia din data de 09 Iunie a Tribunalului nu este definitivă. În cazul contractelor de asigurări din clasa XV-Asigurări de garanţii, termenul de încetare de drept a poliţelor este de 150 de zile. Acest termen se împlineşte la 7 noiembrie 2023.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.