Europa faţă în faţă cu era glaciară: Marea Britanie vrea să închidă conductele de gaz către continent dacă criza energetică se agravează. Niciun plan european nu ar face faţă crizei

Postat la 09 iulie 2022 270 afişări

Europa faţă în faţă cu era glaciară: Marea Britanie vrea să închidă conductele de gaz către continent dacă criza energetică se agravează. Niciun plan european nu ar face faţă crizei

Criza energetică pune o presiune enormă pe Europa, care caută soluţii pentru a asigura o trecere uşoară prin iarnă. Marea Britanie plănuieşte să închidă conductele care transporă gaz către continent dacă criza gazului rusesc se acutizează, scrie Financial Times.

Pentru ţările europene scenariul în care Rusia va opri total robinetul de gaz se apropie din ce în ce mai mult de realitate. Planul britanicilor de  a închide conductele către Ţările de Jos şi Belgia în cazul unei crize mai grave, ar putea distruge cooperarea internaţională în sectorul energetic.

Închiderea conductelor către Europa ar fi una dintre primele măsuri pe care Marea Britanie le-ar lua în considerare dacă livrările de gaz rusec se vor reduce sau opri în lunile următoare, această iniţiativă făcând parte din „National Grid”, planul în caz de criză energetică severă al ţării.

Companiile europene au făcut apel la Marea Britanie să continue colaborarea cu Comunitatea Europeană, avertizând că închiderea conductelor ar afecta puternic nu doar Europa, ci şi pe fostul membru al UE, în cazul opririi transporturilor de gaz rusesc pe termen lung.

„Le-aş recomnda să reconsidere opţiunea privind oprirea. Această cooperare este benefică pentru ambele tabere, iar o astfel de decizie va avea un impact negativ pentru amândouă”, a declarat Bart Hoevers, preşedintele Reţelei Europene a Operatorilor de Trasport Energetic.

Marea Britanie are de gând să-şi testeze strategia în septembrie, menţionând că aceasta este testată anual şi că exerciţiul din 2022 va fi realizat pentru a vedea cum se descurcă ţară în contextul în care Rusia şi-a redus semnificativ transporturile de gaz către Europa.

Închiderea conductelor face parte dintr-o strategie în trei paşi, la care se mai adaugă întreruperea aprovizionării pentru marii utilizatori industriali şi un apel către populaţie pentru reducerea consumului.

Germania şi Ţările de Jos au declanşat în iulie propriile strategii de urgenţă, repornind centralele pe cărbune şi făcând apel la industrie pentru reducerea utilizării de gaz după ultimele decizii ale Rusiei privind această resursă energetică.

Începând cu luna martie, două conducte submarine care leagă Marea Britanie de Belgia şi Ţările de Jos, au fucnţionat la capacitate maximă, transportând către Europa 75 de milioane de metri cubi de gaz pe zi.

Regatul Unit are o capacitate de stocare energetică foarte mică, motiv pentru care surplusul din livrări este redirecionat către Europa, mai ales pe perioada verii atunci când cererea pentru resursa energetică este redusă.

Bert Hoevers avertizează că planurile de urgenţă ale majorităţii ţărilor nu vor funcţiona în faţa unei crize geopolitice de amploare, pentru că acestea au fost iniţial concepute pentru a rezista în faţa unor întreruperi pe termen scurt. Închiderea robinetului de gaz rusesc pe o perioadă nedeterminată este o lovitură pe care nicio strategie nu va reuşi s-o atenueze.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.