Europa este prinsă între ciocan şi nicovală, dar există speranţă: Economistul şef de la vârful Comisiei Europene este de părere că regiunea se confruntă cu „o criză dublă”, dar încă există spaţiu pentru a evita o recesiune dură
Europa se confruntă cu impactul unei „duble crize”, dar regiunea poate evita o recesiune, a declarat a recent comisarul european pentru afaceri economice, Paolo Gentiloni, relatează CNBC.
„Din punct de vedere geopolitic, criza a avut un impact, desigur, şi asupra SUA şi a întregii lumi, dar, din punct de vedere economic, a avut un impact serios asupra Europei şi a Germaniei în special”, a spus el.
Invazia Rusiei în Ucraina, în februarie anul trecut, a provocat temeri serioase în Europa că regiunea va intra într-o recesiune economică dură.
Cu toate acestea, de atunci, regiunea a reuşit să îşi asigure surse alternative de energie, care până atunci proveneau în principal din Rusia, iar unele guverne au reuşit să ofere o ajutor consumatorilor care se confruntă cu costuri ridicate ale energiei.
În cele din urmă, zona euro a înregistrat o rată de creştere de 3,5% în 2022, potrivit Fondului Monetar Internaţional. Instituţia se aşteaptă la o rată de creştere de 0,8% pentru zona euro în acest an şi de 1,4% în 2024.
„Am avut un 2022 excelent, o creştere mai mare decât cea a SUA şi a Chinei”, a declarat Gentiloni.
„Încetinirea a început din ultimul trimestru al anului 2022 şi este acolo, dar vă rog să nu numiţi asta o recesiune, pentru că eu cred că putem evita o recesiune”, a spus el.
Comisia Europeană, organul executiv al UE, publică pe 11 septembrie noi previziuni economice pentru întreaga regiune. Acestea vor oferi o indicaţie cu privire la situaţia creşterii economice din zonă.
Cu toate acestea, datele economice recente au generat îngrijorări cu privire la o încetinire. De exemplu, activitatea întreprinderilor europene s-a contractat în luna august, ajungând la cel mai scăzut nivel din noiembrie 2020.
Inflaţia a scăzut în ultimele luni, dar ultimul set de date a arătat că cifra globală a rămas stabilă în august faţă de luna precedentă, la 5,3%. Deşi mai mică decât la începutul anului, aceasta este încă mult peste ţinta de 2% a Băncii Centrale Europene.
„De ce, după o revenire puternică după pandemie, economia noastră încetineşte? Cred că din cauza provocării de a obţine independenţa energetică, care a fost foarte costisitoare pentru familiile noastre şi care a alimentat inflaţia”, a mai spus economistul.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro