Europa se pregăteşte pentru noi scăderi de dobânzi: Creşterea salariilor în zona euro încetineşte, sporind argumentele pentru o nouă reducere a BCE

Autor: Ştefan Stan Postat la 22 august 2024 27 afişări

Europa se pregăteşte pentru noi scăderi de dobânzi: Creşterea salariilor în zona euro încetineşte, sporind argumentele pentru o nouă reducere a BCE

Creşterea salariilor în zona euro a încetinit în ultimul trimestru, susţinând argumentul pentru o nouă reducere a ratei dobânzii în septembrie şi atenuând temerile factorilor de decizie politică cu privire la faptul că costurile forţei de muncă scăpate de sub control vor continua să pună presiune în sus asupra inflaţiei.

Creşterea salariilor negociate a încetinit la 3,55% în al doilea trimestru, de la 4,74% cu trei luni înainte, în principal din cauza unei încetiniri majore în Germania, cea mai mare economie a blocului comunitar, au arătat joi datele Băncii Centrale Europene.

BCE a indicat de mult timp această cifră ca fiind un element cheie în deliberările de politică şi a susţinut că o încetinire în trimestrele următoare ar putea accelera relaxarea politicii.

Banca a redus ratele dobânzilor cu 25 de puncte de bază în iunie, într-o mişcare considerată de unii oarecum prematură, dar a menţinut politica neschimbată în iulie şi nu a dat aproape niciun indiciu cu privire la mişcarea sa probabilă de pe 12 septembrie.

Cu toate acestea, pieţele văd o şansă de peste 90% pentru o nouă reducere a ratei luna viitoare şi se aşteaptă la cel puţin o nouă mişcare înainte de sfârşitul anului, deoarece presiunile asupra preţurilor par să se atenueze, iar economia continuă să cocheteze cu recesiunea.

Această slăbiciune economică este motivul pentru care Olli Rehn, politicianul finlandez, a susţinut deja o reducere a ratei luna viitoare şi motivul pentru care banca centrală germană a declarat că o redresare mult aşteptată este probabil să fie amânată încă o dată.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
politica,
reducere

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.