Europa se trezeşte: De frică să nu rămână prea mult în spatele Chinei şi SUA, Mario Draghi, fostul guvernator BCE şi premier italian, cere o reformă a investiţiilor de 800 de miliarde de euro care să zguduie din temelii industria europeană

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 09 septembrie 2024 18 afişări

Europa se trezeşte: De frică să nu rămână prea mult în spatele Chinei şi SUA, Mario Draghi, fostul guvernator BCE şi premier italian, cere o reformă a investiţiilor de 800 de miliarde de euro care să zguduie din temelii industria europeană

Mario Draghi avertizează asupra riscului declinului economic al Uniunii Europene şi face apel la investiţii majore pentru a stimula piaţa unică, scrie Bloomberg.

Fostul preşedinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, urmează să prezinte luni Comisiei Europene un raport mult aşteptat despre competitivitatea economică a Uniunii Europene. Săptămâna trecută, în cadrul unei întâlniri cu uşile închise, Draghi le-a spus diplomaţilor europeni că guvernele din UE devin tot mai conştiente de faptul că nu reuşesc să răspundă suficient de rapid provocărilor venite din partea Chinei şi Statelor Unite, potrivit unor surse apropiate discuţiei.

Strategia lui Draghi îşi propune să elimine cele mai mari obstacole care împiedică dezvoltarea potenţialului UE, axându-se pe trei domenii-cheie: piaţa unică, capitalul şi resursele umane. Planul său include eforturi suplimentare în sectoare esenţiale, precum energia, telecomunicaţiile şi finanţele, dar şi un accent pe incluziunea socială. Draghi a subliniat că demografia joacă un rol important, deoarece scăderea populaţiei duce la o lipsă de competenţe, care afectează capacitatea UE de a inova.

În ceea ce priveşte finanţarea, Draghi a declarat că Uniunea Europeană trebuie să utilizeze mai bine capacitatea sa comună de împrumut, în special în domenii precum apărarea, unde cheltuielile fragmentate reduc eficienţa generală.

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, i-a cerut lui Draghi să pregătească acest raport după ce UE s-a confruntat cu o dublă provocare: politica agresivă a SUA de a oferi stimulente pentru tehnologiile ecologice şi subvenţiile masive ale Chinei pentru industrii precum cea a vehiculelor electrice. Criza generată de pandemia de COVID-19 şi invazia Rusiei în Ucraina au expus şi mai mult vulnerabilităţile UE, arătând incapacitatea blocului de a-şi integra mai bine domenii cheie, cum ar fi apărarea, energia, telecomunicaţiile şi pieţele financiare.

Un aspect esenţial al strategiei lui Draghi se concentrează pe reducerea preţurilor la energie. El a avertizat diplomaţii europeni că Europa nu poate fi competitivă dacă plăteşte de până la patru ori mai mult decât concurenţii săi pentru energie. În acelaşi timp, Uniunea Europeană trebuie să îşi menţină poziţia de lider în tranziţia ecologică, chiar dacă aceasta implică costuri suplimentare.

Draghi a explicat că echilibrarea celor două obiective - menţinerea competitivităţii şi a poziţiei de lider în tehnologiile verzi - devine tot mai dificilă, deoarece dezvoltarea acestor tehnologii depinde de materiale critice pe care alte state ar putea să le folosească ca arme economice.

Unele dintre propunerile sale vor influenţa instrucţiunile pe care von der Leyen le va oferi următoarei Comisii Europene, care va prelua funcţia în toamna acestui an.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.