Exemplul Polonia: Cum au oprit polonezii exodul angajaţilor şi au ajuns să muncească în ţară într-un număr record. În acelaşi timp, România a pierdut 3,4 milioane de oameni în 10 ani

Autor: Alex Ciutacu Postat la 23 mai 2018 325 afişări

Exemplul Polonia: Cum au oprit polonezii exodul angajaţilor şi au ajuns să muncească în ţară într-un număr record. În acelaşi timp, România a pierdut 3,4 milioane de oameni în 10 ani

Un număr record de cetăţeni ai Poloniei, care se număra la un moment dat printre cele mai mobile forţe de muncă din UE, au decis să nu mai emgireze şi să muncească în ţară, chiar dacă unele state puternice precum Germania şi Marea Britanie se confruntă cu criză de personal pe piaţa muncii, potrivit Bloomberg.

Cu şomajul la minime istorice şi cu companii care strigă încontinuu că nu mai găsesc forţă de muncă pe plan local, aproape 76% dintre polonezi exclud „total” opţiunea de a emigra pentru un loc de muncă, potrivit unui sondaj realizat de Work Service.

Acesta este cel mai mare procent de oameni convinşi că vor să muncească în propria ţară de când compania de recrutare din Varşovia a început să monitorizeze migraţia în urmă cu patru ani, când doar jumătate din respondenţi plănuiau să rămână în Polonia.

„Polonezii sunt mult mai puţini înclinaţi să emigreze” ca rezultat al „unei poziţii mai favorabile a angajaţilor pe piaţa muncii unde sunt mai multe locuri de muncă bune disponibile”, spune Maciej Witucki, CEO al Work Service. „Cu toate acestea, un alt factor legat de piaţa muncii – salariile – reprezintă încă un motiv major pentru polonezii care şi-ar dori să emigreze”.

Schimbarea de perspective din Polonia face ravagii prin pieţele din vestul Europei, unde ţări precum Marea Britanie s-au confruntat în primul trimestru cu scăderi masive în ceea ce priveşte angajaţii din cele opt ţări fost comuniste – printre care şi Polonia – care au intrat în UE în 2004.

De când Polonia a intrat în blocul european, aproximativ 2,6 milioane de oameni s-au mutat înspre naţiuni vestice mai înstărite, atraşi de salarii mai mari în încercarea de a-şi îmbunătăţi condiţiile de trai.

Ani de scădere a ratei şomajului şi performanţa de a avea a doua cea mai mare creştere salarială din ultimul deceniu au remodelat preferinţele cetăţenilor într-o economie care se dezvoltă mai mult de 4% pe an.

Totuşi, salariul mediu pe oră în Polonia a fost de doar 6,3 euro anul trecut, al treilea cel mai scăzut din Uniunea Europeană şi cu 20 de euro mai scăzut faţă de media blocului european.

Diferenţele la nivel de salariu reprezintă principala cauză pentru care 12% dintre muncitori, adică 2,6 milioane de polonezi adulţi, iau încă în considerare emigrarea, în comparaţie cu 14% anul trecut, potrivit Work Service.

Sondajul a fost realizat telefonic în intervalul 20-29 martie şi au participat 708 adulţi din Polonia, marja de eroare a studiului fiind de 3,7%.

În timp ce vecinii polonezi şi-au redus masiv exodul forţei de muncă, estimările legate de numărul românilor care au plecat din ţară indică 3,4 milioane de oameni care au părăsit ţara din 2007 până în 2017.

România este astfel a doua din lume după Siria în ceea ce priveşte emigrarea în masă, potrivit datelor ONU, spune Luciana Lăzărescu, de la Centrul de Cercetare şi Documentare în Domeniul Integrării Imigranţilor.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
polonia,
munca,
polonezi

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.