Exerciţii de reflecţie
Adesea, în interviurile noastre îi provocăm pe liderii cu care vorbim să ne spună ce lecţii au învăţat din cariera pe care şi-au construit-o, din anul care a trecut, din crizele pe care le-au depăşit ori de la oamenii întâlniţi pe parcurs, fie ei colegi, mentori sau parteneri de business.
Obişnuiţi să trăim în era vitezei şi să epatăm cu multitaskingul, încercând să rezolvăm cât mai repede sarcini peste sarcini doar pentru a o lua zilnic de la capăt, învinovăţindu-ne când avem „timpi morţi” în weekend, în loc să rezolvăm diverse treburi casnice sau ce a rămas neterminat la job, şi zăcând serile pe canapea, la seri de Netflix, ne facem din ce în ce mai puţin timp pentru reflecţii asupra propriei vieţi şi evoluţii.
Se spune că fiecare zi vine cu lecţia ei. Cred însă că de multe ori, prinşi în vâltoarea problemelor de zi cu zi, nu ne facem timp să privim cu interes şi să apreciem aportul fiecărei zile la formarea noastră. Şi simplul fel în care ai răspuns sau ţi s-a răspuns la un mail are potenţialul de a deveni o lecţie de „aşa da!” sau „aşa nu!”. De multe ori prea mărunte pentru a fi considerate ca atare, e posibil ca multe dintre ele să ne scape printre degete dacă nu ne facem timp să reflectăm.
Astfel, e important ca cel puţin din când în când să ne uităm în urmă, retrospectiv, şi să încercăm să extragem conştient nişte lecţii din anumite momente ale vieţii noastre, fie că au fost situaţii la job, probleme de familie, eşecuri sau reuşite.
Va fi mai greu decât pare. Dar odată ce începi să faci acest antrenament vei avea o perspectivă mult mai clară asupra asupra propriei evoluţii. Poţi să începi cu o carte: ce lecţie mi-a adus cartea X? Nu trebuie să fie neapărat o carte motivaţională, care se vrea deja plină de lecţii – orice carte. Apoi cu chestiuni mai complexe. Ce lecţie mi-a adus o fostă relaţie, pandemia, o discuţie în contradictoriu, o călătorie? De pildă, ideea acestei opinii a pornit de la încercarea de a-mi da seama ce lecţie am învăţat de la ţările pe care le-am vizitat. În cazul unora răspunsul a venit instantaneu, însă în cazul altora a fost nevoie de brainstorming, care m-a făcut să îmi dau seama că le-am tratat, poate, cu superficialitate, aşa că pe viitor, mi-am propus, când ajung într-un loc nou, să îi descopăr mai în detaliu profunzimile şi să nu plec fără măcar o lecţie învăţată la faţa locului.
Cred, de asemenea, că ar fi interesant să pui faţă în faţă un grup de oameni care s-au confruntat cu aceeaşi provocare sau au citit aceeaşi carte sau au primit acelaşi tratament – bun sau rău din partea cuiva – un şef, un client etc. – şi să vezi ce lecţie a învăţat fiecare din situaţia respectivă, căci vor fi, cu siguranţă, perspective diferite. Puteţi face asta ca manageri. Vă recomand să faceţi acest exerciţiu cu echipa voastră. O dată pe lună, rezervaţi-vă o oră şi provocaţi-vă unii pe alţii să extrageţi nişte lecţii din luna respectivă, fie ele personale sau profesionale. Veţi avea astfel ocazia să vă cunoaşteţi oamenii mai bine, să vedeţi cum percep lucrurile, să le cunoaşteţi viziunea şi, de ce nu, să creşteţi ca echipă învăţând ceva dacă este de învăţat sau îmbunătăţind lucrurile care au primit deja votul pozitiv. În plus, e o ocazie bună să îmbunătăţiţi comunicarea internă şi să consolidaţi echipa.
Şi, lideri sau nu, vă provoc pe toţi la un exerciţiu de introspecţie cu privire la anul/luna care a trecut. Ce lecţie v-a adus? Scrieţi răspunsul într-o agendă, pentru a aduna şi valorifica în timp aceste de lecţii, şi, dacă vreţi, împărtăşiţi-l şi cu noi. Aştept răspunsurile voastre pe andra.stroe@businessmagazin.ro.
Ce m-au învăţat ţările pe care le-am vizitat?
Indonezia: Să fiu modestă şi să apreciez ceea ce am.
Italia: Să iubesc viaţa, să cânt, să mă bucur ca un copil.
Franţa: Nu întotdeauna prima impresie e cea corectă. Între mine şi Paris nu a fost dragoste la prima vedere, dar o a doua vizită mi-a schimbat perspectiva.
Kenya: Să zâmbesc larg şi să mă conectez cu natura.
Columbia: „Relax, take it easy!”
Turcia: Să-mi înving temerile (vă recomand paraglidingul), să negociez prieteneşte şi să ajut animalele fără stăpân.
Emiratele Arabe Unite: Dream big! Şi că luxul e un moft, nu o nevoie.
Olanda: Simte-te bine în pielea ta, indiferent de părerea altora!
Marea Britanie: Să nu mă dau în lături de la munca grea (lecţie învăţată nu ca turist, ci ca fost locuitor).
Austria: Să apreciez arta.
MALAYSIA: Că visele pot deveni realitate. Lecţie învăţată când visul de a vizita Kuala Lumpur a devenit realitate.
Elveţia: Ordinea poate fi spectaculoasă.
Spania: Atenţie la buzunare!
Cipru: Să mă deconectez complet „once in a while”.
Egipt: Autocontrolul (lecţie învăţată din exemplul Ramadanului, practicat de ghizii întâlniţi).
România: Să respect natura.
Muntenegru: Lecţia adaptabilităţii. O furtună poate fi mai interesantă decât o zi senină (poate fi folosită şi metaforic).
Bulgaria: Să apreciez simplitatea. O noapte la cort, pe malul mării, poate fi mai frumoasă decât una la un hotel de 5 stele.
Malta: Esenţele tari se ţin în sticluţe mici.
SRI LANKA: Un zâmbet nu costă nimic (lecţie scrisă de la faţa locului).
Andra Stroe este jurnalist, BUSINESS Magazin
(andra.stroe@businessmagazin.ro)
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro