Expat în România: „România îţi intră în suflet şi rămâne acolo”
Este expresia care caracterizează cel mai bine ţara noastră, în opinia expatului francez Maxence Didier-Vial, care deţine rolul de Finance and Compliance Director al Edenred România. Ce l-a determinat să aleagă piaţa locală pentru a-şi continua cariera şi ce plusuri şi minusuri observă aici?
În anul 2009 lucram pentru Accor, iar atunci am vizitat Bucureştiul pentru prima dată, cu ocazia deschiderii IBIS Sibiu. Încă de atunci, România mi-a rămas în suflet şi în gând, iar în 2017 am revenit pentru un an. Decizia finală de a mă muta în România am luat-o în anul 2021, când m-am alăturat Edenred România în calitate de finance and compliance director”, povesteşte Maxence Didier-Vial. Când a ajuns pentru prima dată în România, în anul 2009, îşi aminteşte că a fost uimit de urmele, încă vizibile, ale gloanţelor de pe pereţii din jurul hotelului, vestigiu al Revoluţiei din anul 1989. „În ceea ce priveşte schimbările care au avut loc de atunci, una dintre ele este chiar dezvoltarea Bucureştiului. Oraşul este foarte diferit faţă de cel pe care l-am văzut eu în 2009. De asemenea, cred că una dintre cele mai vizibile schimbări este reţeaua de electricitate, aici lucrurile s-au schimbat complet, se vede o evoluţie.”
Din punctul său de vedere, România continuă să se dezvolte foarte rapid, făcând paşi impresionanţi în ceea ce priveşte creşterea performanţei economice şi a prosperităţii, raportat la ultimele două decenii. „Dacă ar fi să aleg sectoarele unde pot fi făcute îmbunătăţiri, unul ar fi transportul în comun şi locurile de parcare, cu scopul de a reduce timpul pierdut în trafic, dar şi pentru a face oraşul mai accesibil persoanelor cu dizabilităţi. De asemenea, aici aş menţiona şi spitalele publice, care ar putea fi îmbunătăţite la nivel de infrastructură. Faptul că România are medici foarte bine pregătiţi este un motiv în plus de a face paşi spre un sistem public de sănătate de calitate.”
Iar dacă ar trebui să descrie România într-un singur cuvânt, ar folosi o expresie, mai degrabă, şi anume: „Îţi intră în suflet şi rămâne acolo.” „Încă din momentul în care am descoperit ţara şi oamenii minunaţi de aici, mi-am dorit să mă reîntorc şi să rămân. Este ca o adicţie, dar în sensul bun al cuvântului.”
Pe români îi descrie drept nişte oameni foarte calzi, sociabili şi implicaţi în orice fac. „Poate acesta este şi motivul pentru care mă simt ca acasă. O vorbă pe care am auzit-o în România este că omul sfinţeşte locul, iar eu cred că tocmai din acest motiv îmi place atât de mult aici. De asemenea, din punct de vedere profesional, aş califica românii drept performeri de top în mai multe domenii dedicate, un exemplu fiind industria IT.” Tocmai din acest motiv, spune că grupul Edenred a decis să deschidă în Bucureşti Edenred Digital Center - primul hub dedicat pentru servicii IT.
Cât despre figura românească pe care o admiră, dar care îl şi inspiră, aceasta este Nadia Comăneci. „Şi despre ea pot spune că este un performer de top, o emblemă a României peste hotare. Am fost uimit când am aflat că, la vârsta de 14 ani, a fost prima gimnastă care a primit punctajul perfect – 10 – la Jocurile Olimpice.”
În ceea ce priveşte preparatele româneşti favorite, „în mod clar, nu şi foarte original, întrucât îmi plac lucrurile simple, sunt micii la grătar cu mămăligă”. Iar în topul destinaţiilor sale de vacanţă preferate din România, pe primul loc se află Delta Dunării. „Este un loc uimitor, un mix de linişte şi sălbăticie, unde te poţi relaxa şi poţi admira natura, în cea mai frumoasă formă a ei. Îmi doresc să vizitez şi mai multe oraşe şi obiective turistice din România, iar pe listă se află Castelul Bran, cu ale sale legende, Sighişoara şi Cluj.” De acasă, din ţara natală, cel mai mult îi lipseşte clasica baghetă franţuzească. „Nu există nimic care să o poată înlocui, dar din fericire mergem de aproximativ 2-3 ori pe an în Franţa, în principal în vacanţa de vară sau cea de Crăciun, iar atunci mă pot bucura de bagheta franţuzească, de care îmi este dor tot timpul anului.”
Carte de vizită:
Maxence Didier-Vial, 39 de ani, Finance and Compliance Director, Edenred România
1. În 2010, s-a alăturat echipei Edenred şi a avut ocazia să lucreze la birourile din Franţa, Republica Cehă, iar acum în România;
2. De-a lungul anilor, a avut funcţii precum CFO, CFO regional sau controlor financiar;
3. Înainte de a lucra la Edenred, a lucrat în cadrul Accor, în rolul de controlor de gestiune;
4. Printre hobby-urike sale se numără schiul, rugby-ul şi cinematografia.
Românii, performeri de top în mai multe domenii. Din punctul de vedere al pieţei de business şi al angajaţilor, făcând o comparaţie între piaţa locală şi Franţa, el spune că vorbim despre două ţări similare, fără diferenţe uriaşe. „Acest lucru ne face pe noi, francezii, să ne simţim foarte bine în România, ca acasă. Într-adevăr, cultura diferă puţin, dar nu este nici ea foarte departe de cea din Franţa. Am locuit şi în Republica Cehă, iar diferenţa dintre Franţa şi Cehia era sesizabilă.”
Aici apreciază, de asemenea, foarte mult mindsetul angajaţilor, pe care îl vede zi de zi la colegii din Edenred România, şi care consideră că se reflectă şi în piaţă. „Implicarea, angajamentul şi «going the extra mile» sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care le observ la angajaţii din România. Într-adevăr, uitându-mă la piaţă şi la angajaţi observ, poate, o fluctuaţie mai mare a personalului, însă aceasta poate fi o tendinţă generală. Cred cu tărie şi sper ca soluţiile pe care le propunem noi, la Edenred, pentru angajaţi şi angajatori, să mărească şi nivelul de retenţie în companii.”
Un lider transformaţional. Despre sine îi place să creadă că este un lider transformaţional, partener de business şi strateg.
„În ceea ce priveşte valorile pe care ar trebui să le posede un lider, cea mai importantă este simplitatea. De ce am ales astfel? Pentru că, de fapt, nu este atât de uşor să faci lucrurile simplu, dar într-un mod excepţional.” În rolul pe care îl deţine în prezent spune că cea mai mare provocare a fost gestionarea transformării departamentului pe care îl conduce. „Aceasta a început în urmă cu doi ani şi încă nu s-a finalizat, pentru că se bazează pe trei piloni importanţi. Vorbim, în primul rând, de oameni – ai nevoie de oamenii potriviţi, la locul potrivit, ca să folosesc o altă expresie auzită în România. Practic, consider că este important ca fiecare angajat să fie potrivit pentru rolul pe care îl ocupă, astfel încât beneficiile să fie maxime. În al doilea rând, vorbim despre procesele interne – trebuie să vedem dacă procesele noastre sunt eficiente şi dacă sunt în concordanţă cu strategia companiei. Aici este nevoie de multă răbdare şi pasiune pentru a vedea cele mai bune calităţi ale fiecărui angajat şi cum pot ajuta departamentul să crească. Nu în ultimul rând, avem automatizarea procedurilor globale, cu scopul de a câştiga eficienţă, dar şi scalabilitate.”
„Implicarea, angajamentul şi «going the extra mile» sunt doar câteva dintre caracteristicile pe care le observ la angajaţii din România.”
Maxence Didier-Vial, Finance and Compliance Director, Edenred România
El consideră că cel mai bun mod de a evita stresul şi presiunea este de a prioritiza sarcinile, dar şi scopul acestora. „Este important să păstrăm doar subiectele urgente şi importante, într-o primă etapă, într-un mod cât mai structurat. Obiectivele mele de zi cu zi sunt de a încerca să păstrez nivelul de stres pentru mine şi de a nu-l transfera echipei mele. Fac acest lucru pentru că echipa este sursa mea de energie, iar cu cât aceasta este mai echilibrată, cu atât lucrurile se vor rezolva şi mai rapid.” În plus, adaugă că să fii lider poate fi o provocare, „dar este partea care îmi aduce cele mai mari satisfacţii profesionale în rolul pe care îl ocup”.
O agendă zilnică standard nu are, „dar am câteva puncte pe care mă străduiesc să le bifez zilnic. În primul rând, îmi propun să ajung la birou în intervalul 8:30 - 9:00, să petrec timp cu echipa mea şi cu colegii, să discutăm împreună despre taskurile zilei. Pentru mine este foarte important să răspund la e-mailuri în prima parte a zilei, pentru a mă asigura că toate lucrurile sunt sub control”. De asemenea, un alt aspect peste care nu îi place să treacă este prânzul. „Încerc tot timpul să îmi iau pauza de prânz şi să mănânc cât mai sănătos posibil. Face parte din valorile mele şi mă bucur că lucrez la o companie care promovează activ un stil de viaţă echilibrat, prin campanii care susţin oamenii să-şi prioritizeze starea de bine.” Spre sfârşitul programului se asigură că a rezolvat toate situaţiile urgente, iar ulterior, în drum spre casă, încearcă să rememoreze momentele cheie ale zilei şi să se gândească dacă a gestionat bine anumite situaţii, analizând totodată şi cum ar fi putut să le gestioneze şi mai bine. „Când ajung acasă, mă deconectez de la tot ce înseamnă job şi petrec timpul cu familia mea. Consider că este necesar să avem un echilibru între viaţa privată şi cea profesională şi să încercăm, pe cât se poate, să ne facem joburile cât mai bine. Fie că vorbim despre jobul de Finance and compliance director sau cel de membru al familiei.”
La final, Maxence Didier-Vial le transmite altor tineri aflaţi la început de carieră că „cel mai important este să fii team-player, ca în sport, şi să lucrezi cu oameni care sunt mai buni decât tine, pentru că aşa vei învăţa şi progresa mai repede decât îţi poţi imagina.”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro