Explozia de la Crevedia şi dezvăluirile de după: „Clanul“ Doldurea rula un business total de 1,2 mld. lei prin intermediul a şase companii. Cine face jocurile în piaţa de GPL, un domeniu opac, cu câţiva jucători mari şi o mulţime de necunoscute

Autor: Roxana Petrescu Postat la 30 august 2023 52 afişări

Explozia de la Crevedia şi dezvăluirile de după: „Clanul“ Doldurea rula un business total de 1,2 mld. lei prin intermediul a şase companii. Cine face jocurile în piaţa de GPL, un domeniu opac, cu câţiva jucători mari şi o mulţime de necunoscute

Patru din cele şase firme sunt înregistrate în Caracal, acolo unde primar e chiar tatăl fraţilor Doldurea La acest moment, nu se ştie oficial exact câte staţii avea Flagas, un business de aproape 600 mil. lei, fără nici măcar un site de prezentare Mai departe, după exitul unor jucători importanţi, piaţa de GPL a devenit un teren opac, fragmentat, cu jucători puţin vizibili, şi acesta fiind unul dintre factorii care au permis o tragedie precum cea de la Crevedia.

De exemplu, în România sunt circa 2.200 de benzinării, cele mai multe fiind deţi­nute fie de companii listate la Bursă, obligate la raportări periodice, fie parte a unor grupuri internaţionale, care la rândul lor furnizează periodic informaţii. În piaţa de carburanţi, vidul de informaţie apare tot în cazul staţiilor particulare, circa 450-500 în total, dar care deţin o cotă de piaţă nesemni­ficativă. În piaţa de GPL însă, lucrurile stau diferit, fiind puţini jucători cunoscuţi, cum este cazul Rompetrol Gas, Gaspeco L&D sau Butan Gas, şi multe companii lipsite de orice transparenţă.

Potrivit unei platforme, GPLautogas.info, pe plan local ar fi 700 de staţii de alimentare cu GPL, dar cum sunt împărţite acestea este neclar.

Potrivit propriilor date, Rompetrol Gas, liderul pieţei, are 179 de staţii. Acestă situaţie neclară a pieţei este unul dintre factorii care au permis „acumularea“ unei tragedii precum cea de la Crevedia, de la finalul săptămânii trecute.

Flagas, compania care deţinea depozitul ilegal de GPL din Crevedia, o parcare de fapt unde se transvaza (muta) gazul dintr-o cisternă în alta, este doar însă una dintre companiile active în domeniul GPL deţinute de familia Doldurea, arată datele disponibile pe platforma Termene.ro şi analizate de ZF. La finalul săptămânii trecute, o explozie soldată cu 58 de victime, dintre care două persoane şi-au pierdut viaţa, a avut loc la Crevedia (Dâmboviţa), acolo unde, potrivit informaţiilor disponibile la acest moment, funcţiona ilegal un depozit unde se muta GPL dintr-o cisternă în alta, spaţiu deţinut de firma Flagas. Firma este controlată de Ionuţ Daniel Doldurea şi de Cosmin-Ionuţ Stîngă şi a avut anul trecut un business de 595,9 milioane de lei, un profit net de 32,7 milioane de lei, fiind unul dintre cei mai mari jucători din piaţa locală de GPL.

Dar aceasta nu este singura firmă deţinută de familia Doldurea activă în domeniul combustibililor. În total, Ionuţ Doldurea, alături de fratele său, Cristian Doldurea firgurează ca acţionari sau administratori în 6 companii active în domeniul comerţului cu GPL, toate aceste firme având anul trecut un business cumulat de aproape 1,2 miliarde de lei şi 459 de angajaţi. Mai departe, atrage atenţia faptul că din 6 companii, 4 sunt înregistrate în Caracal, acolo unde primar este Ion Doldurea, tatăl fraţilor Ionuţ şi Cristian Doldurea. Compania Flagas, de exemplu, lucra sub CAEN-ul Comerţ cu amănuntul al altor bunuri noi, în magazine specializate, iar pentru autorizaţia de funcţionare este necesar chiar avizul de la primărie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.