Explozie a investiţiilor în apărare: Europa atrage 5,2 miliarde de dolari în 2024, investiţii care întrec creşterea sectorului AI

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 12 februarie 2025 4 afişări

Explozie a investiţiilor în apărare: Europa atrage 5,2 miliarde de dolari în 2024, investiţii care întrec creşterea sectorului AI

Investiţiile în noile întreprinderi europene din domeniul apărării şi tehnologiilor conexe au crescut cu 24% în 2024, atingând 5,2 miliarde de dolari, depăşind astfel creşterea capitalului de risc în sectorul inteligenţei artificiale din Europa în ultimii doi ani, potrivit Financial Times.

Datele publicate miercuri de NATO Innovation Fund şi grupul de cercetare Dealroom arată că interesul investitorilor pentru companii precum Helsing (dezvoltator de software pentru apărare) şi Tekever (producător de drone) a continuat să crească, în pofida scăderii finanţării europene prin capital de risc din 2023.

Kelly Chen, partener la NATO Innovation Fund, care a strâns 1 miliard de euro pentru a sprijini întreprinderile nou-înfiinţate din domeniul apărării, a declarat: „Piaţa capitalului de risc este ciclică, iar în ultimii doi ani a scăzut cu 45%. Însă, dacă priviţi sectoarele care au continuat să crească, apărarea, securitatea şi rezilienţa au avut de departe cea mai puternică evoluţie.”

Aceste cifre au fost publicate înainte de Conferinţa de Securitate de la München, care începe vineri, unde vicepreşedintele american JD Vance se va întâlni cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.

Războiul Rusia-Ucraina a contribuit la creşterea interesului investitorilor pentru întreprinderile europene din domeniul apărării, care au înregistrat o creştere de 41% faţă de anul precedent, atingând 1,5 miliarde de dolari în 2024, conform Dealroom.

Deşi acest lucru a redus decalajul faţă de investiţiile americane, acestea sunt încă mult mai mari în domeniul tehnologiilor de apărare, atingând 4,3 miliarde de dolari anul trecut, datorită unor companii americane precum Anduril (cu sediul în California).

Fondul NATO defineşte întreprinderile din domeniul „apărării, securităţii şi rezilienţei” ca fiind cele care activează în domenii precum robotică, biotehnologie, calcul cuantic, sisteme de observare a Pământului, energie nucleară şi sisteme de inteligenţă artificială „cu dublă utilizare”, aplicabile atât în contexte militare, cât şi comerciale. Aceste domenii reprezintă în prezent 10% din totalul investiţiilor de capital de risc din Europa, potrivit raportului.

Germania a depăşit Regatul Unit în atragerea celor mai multe fonduri de capital de risc în acest sector, cu un grup în creştere în München, care a obţinut aproape 1 miliard de dolari anul trecut.

Helsing, care dezvoltă inteligenţă artificială pentru utilizare în luptă, a strâns 450 de milioane de euro în iulie anul trecut, într-o tranzacţie condusă de fondul american General Catalyst, evaluând start-up-ul din München la aproximativ 5 miliarde de euro.

Potrivit Dealroom, în pofida investiţiilor masive din SUA în întreprinderile care dezvoltă aplicaţii de inteligenţă artificială, capitalul investit în sectorul european al inteligenţei artificiale a rămas stabil între 2022, anul în care a fost lansat ChatGPT de OpenAI, şi 2024.

În schimb, investiţiile în apărare, securitate şi rezilienţă au crescut cu 30% în aceeaşi perioadă.

Fondul NATO pentru Inovaţie a fost lansat în 2022 pentru a sprijini companiile care dezvoltă capacităţi militare şi comerciale, într-un context în care se considera că start-up-urile europene nu aveau resursele financiare ale celor americane. Investitorii din capitalul de risc, în special din Europa, au fost reticenţi în a susţine companiile din domeniul tehnologiei apărării din motive etice, însă această atitudine a început să se schimbe după invazia Rusiei în Ucraina din februarie 2022.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.