Extrema dreaptă câştigă teren în Franţa: Liderul partidului Rassemblement National, Jordan Bardella, promite să se angajeze într-o „bătălie culturală" pentru viitorul ţării şi cere o reducere a contribuţiei Franţei la bugetul UE

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 27 iunie 2024 36 afişări

Extrema dreaptă câştigă teren în Franţa: Liderul partidului Rassemblement National, Jordan Bardella, promite să se angajeze într-o „bătălie culturală" pentru viitorul ţării şi cere o reducere a contribuţiei Franţei la bugetul UE

Jordan Bardella, candidatul extremei drepte la funcţia de prim-ministru al Franţei, s-a angajat să ducă o „bătălie culturală" împotriva islamismului şi să obţină o reducere a bugetului UE, chiar dacă a promis „mult pragmatism" în economie dacă partidul său va câştiga alegerile anticipate, scrie Financial Times.

Şeful partidului Rassemblement National, în vârstă de 28 de ani, a declarat într-un interviu acordat Financial Times că este încrezător că va câştiga o majoritate absolută în alegerile legislative, ceea ce l-ar forţa pe preşedintele Emmanuel Macron să intre într-un guvern de „coabitare", sau de împărţire a puterii, cu un omolog aflat în opoziţie.

„Cred că francezii sunt pregătiţi pentru schimbare", a declarat Bardella, adăugând că ţara doreşte „să se despartă de şapte ani de regimul brutal al lui Macron". De asemenea, el s-a angajat să folosească „greutatea" politică a victoriei sale electorale pentru a reduce contribuţiile Franţei la bugetul UE cu 2 miliarde de euro.

Conduşi de purtătoarea de stindard Marine Le Pen, RN şi aliaţii lor de dreapta conduc în sondaje cu o cotă de 36% din voturi înainte de alegerile în două tururi din 30 iunie şi 7 iulie, raportează Ifop. Alianţa de stânga Nouveau Front Populaire are 28,5%, iar grupul Ensemble al lui Macron are 21%.

Sondajele de opinie spun că este prea devreme pentru a face previziuni exacte referitoare la numărul de locuri pentru Adunarea Naţională, formată din 577 de membri. Un parlament suspendat reprezintă cel mai probabil scenariu, dar unele sondaje indică faptul că RN este aproape de o majoritate absolută de 289 de deputaţi.

Partidul culege roadele unui deceniu de eforturi depuse de Marine Le Pen pentru a „detoxifia" mişcarea fondată în anii 1970 de tatăl său, Jean-Marie Le Pen, care a fost condamnat pentru „hate speech”.

Bardella, care este cel mai de încredere locotenent al lui Le Pen, susţine că RN este „pregătit să guverneze". El a redus programul economic cu cheltuieli mari al partidului în încercarea de a linişti pieţele şi patronii de companii.

„Cred că politica economică constă într-o mână de convingeri fundamentale şi mult pragmatism pentru a asigura încrederea şi stabilitatea comunităţii de afaceri", a declarat el. 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.