EY planifică o împărţire a operaţiunilor de audit şi consultanţă în cadrul celei mai mari reorganizări a unui grup de contabilitate Big Four din ultimii 20 de ani

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 27 mai 2022 42 afişări

EY planifică o împărţire a operaţiunilor de audit şi consultanţă în cadrul celei mai mari reorganizări a unui grup de contabilitate Big Four din ultimii 20 de ani

EY lucrează la o împărţire a operaţiunilor sale de audit şi consultanţă la nivel mondial, în cea mai mare reorganizare a unei firme de contabilitate Big Four din ultimele două decenii, potrivit a trei persoane care cunosc planurile, scrie Financial Times.

EY şi celelalte grupuri de contabilitate Big Four care domină industria la nivel global — Deloitte, KPMG şi PwC — au fost aspru criticate din cauza lipsei de independenţă percepută în cadrul activităţii de audit din cauza taxelor pe care le generează şi din activitatea de consultanţă fiscală şi de consiliere în afaceri.

Cele patru firme şi-au reconstruit braţele de consultanţă de când le-au vândut iniţial după prăbuşirea companiei energetice americane Enron în 2001, care a dus la dispariţia auditorului Arthur Andersen şi a redus Big Five la Big Four.

Partenerii seniori de la EY au discutat despre opţiunile lor pentru o restructurare a operaţiunilor sale globale, au declarat trei persoane aflate în legătură cu problema în cauza.

Planurile prevăd ca o firmă axată pe audit să fie separată de restul afacerii. Această firmă va reţine experţi în domenii precum taxele pentru a sprijini auditurile companiei, a spus una dintre persoane.

O divizare EY ar avea ca rezultat două afaceri deţinute separat, marcând o schimbare mult mai mare decât separarea operaţională mai limitată a funcţiilor de audit şi consiliere ale Big Four din Marea Britanie.

Structura exactă a schimbării este în discuţie, a declarat una dintre cele trei persoane, iar orice revizuire ar necesita un vot partener şi un acord larg din partea firmelor membre naţionale individuale care formează afacerile globale ale EY. Potenţiala despărţire a fost raportată pentru prima dată de Michael West Media.

Fuziunile şi achiziţiile în cadrul firmelor de servicii profesionale sunt notoriu dificil de realizat din cauza necesităţii de a construi un consens între partenerii individuali care deţin şi conduc afacerile în fiecare ţară.

EY, care are 312.000 de angajaţi în peste 150 de ţări, este structurată ca o reţea de firme membre naţionale separate din punct de vedere juridic, care plătesc o taxă în fiecare an pentru branding, sisteme şi tehnologii partajate.

Liderii firmei încearcă să găsească o structură exactă care „funcţionează pentru toată lumea”, a declarat una dintre persoanele în cauză.

Procesul ar putea dura „multe luni” şi nu este încă sigur că va da naştere unei restructurări dramatice, a adăugat una dintre persoane.

EY a declarat: „Orice schimbări semnificative s-ar putea produce numai prin consultare cu autorităţile de reglementare şi după voturile partenerilor EY. Momentan ne aflăm în stadiile incipiente ale acestei evaluări.”

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.