EY: România a alocat 1,3 mld. euro în ajutoare de stat în ultimii cinci ani
România a alocat 1,3 mld. euro în ajutoare de stat în ultimii cinci ani, conform unei analize a companiei de consultanţă şi audit EY România.
♦ Sectoarele care au absorbit cele mai multe ajutoare de stat au fost industria auto, tehnologia, producţia, industria medicală şi industria alimentară.
România a alocat 1,3 mld. euro în ajutoare de stat în ultimii cinci ani, conform unei analize a companiei de consultanţă şi audit EY România. Cele mai atractive sectoare pentru aceste ajutoare au fost industria auto, tehnologia, producţia (industrie uşoară), industria medicală, industria alimentară şi a băuturilor. Peste 62% din proiectele de ajutor de stat aprobate au fost acordate companiilor multinaţionale, mai arată sursa citată.
„Ajutoarele de stat aprobate în România reprezintă un instrument esenţial pentru atragerea investiţiilor şi stimularea dezvoltării economice. Prin sprijinirea sectoarelor cheie precum industria auto, tehnologia şi industria medicală, aceste programe au contribuit semnificativ la dezvoltarea regională şi crearea a mii de locuri de muncă. Observăm un apetit crescut al companiilor străine, dar şi un potenţial în creştere pentru investiţiile locale. Extinderea schemelor de finanţare către noi domenii, cum ar fi digitalizarea, automatizarea şi decarbonizarea, reflectă angajamentul României de a promova o creştere economică sustenabilă şi inovatoare“, spune Sebastian Popescu, partener, EY şi liderul departamentului de consultanţă în domeniul granturilor şi stimulentelor.
Printre măsurile cheie ale legislaţiei se numără schema de finanţare pentru investiţii în active (H.G. 807/2014) şi schema de finanţare pentru costurile salariale ale proiectelor ce creează cel puţin 100 noi locuri de muncă (H.G. 332/2014). În cadrul schemei pentru investiţii în active, au fost aprobate 138 proiecte cu o valoare combinată de 2,9 mld. euro, cu o valoare a ajutorului de stat de 1 mld. euro.
De asemenea, din 2023 au mai fost lansate două scheme sectoriale adiţionale pentru industria alimentară şi industria construcţiilor: Investalim şi Constructplus. În ansamblu, industria auto a primit unul dintre cele mai mari volume de ajutoare de stat, în valoare de peste 300 mil. euro până la sfârşitul anului 2023.
„România continuă să atragă investiţii străine semnificative, cu peste 62% din ajutoarele de stat aprobate (92 de proiecte) mergând către companii străine. Investitorii din ţări precum Germania, Italia şi Olanda au arătat un interes deosebit, iar investiţiile locale devin tot mai relevante în peisajul investiţional al României“, se mai arată în analiza EY.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro