Ce face Ministerul de Interne să prevină un episod „Ferma Dacilor 2.0” de Revelion? IGSU: toleranţă zero şi amenzi faţă de abaterile care pun în pericol viaţa oamenilor şi controale pentru siguranţa la incendiu, mai ales în locurile pline de turişti

Autor: Florentina Niţu Postat la 28 decembrie 2023 31 afişări

Ce face Ministerul de Interne să prevină un episod „Ferma Dacilor 2.0” de Revelion? IGSU: toleranţă zero şi amenzi faţă de abaterile care pun în pericol viaţa oamenilor şi controale pentru siguranţa la incendiu, mai ales în locurile pline de turişti

► Astăzi, la sediul Ministerului Afacerilor Interne, în sistem de videoconferinţă, s-a întrunit o comisie care să discute despre evenimentul tragic din 26 decembrie 2023, din localitatea Tohani, judeţul Prahova, unde opt persoane au ars într-un incendiu. Au fost luate măsurile care se cuvin pentru ca tragedia să nu se mai repete, spun reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă. @ ZF a întrebat „Ce măsuri au fost dispuse la nivelul IGSU şi la nivelul MAI ca urmare a cazului Ferma Dacilor?”, iar reprezentanţii lor au răspuns numără cuvintele, fără a enunţa o măsură concretă. Ce înseamnă toleranţă zero? IGSU merge pe nivele de toleranţă? Ai o lege şi o aplici? Uneori, când ceva ia foc, atunci e toleranţă zero şi în rest e toleranţă unu sau toleranţă doi?

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) promite sancţiuni drastice şi controale minuţioase, totul pentru a evita o „parte a doua” a tragediei Ferma Dacilor în noaptea de Revelion. Zero toleranţă oricărei abateri care ar putea transforma noaptea dintre ani într-un nou episod ce se va solda cu pierderi de vieţi şi verificări intense privind siguranţa la incendiu, în ultimele trei zile din 2023, mai ales acolo unde se vor strânge mulţi oameni să petreacă.

„Şedinţa (de astăzi – n. red.) a avut ca scop prezentarea unor aspecte legate de activitatea de inspecţie la obiectivul la care a avut loc tragicul eveniment din data de 26 decembrie 2023, din localitatea Tohani, judeţul Prahova, ocazie cu care şeful DSU (Raed Arafat – n. red.) a cerut ca personalul care efectuează activităţi de control să manifeste toleranţă zero şi exigenţă în aplicarea sancţiunilor contravenţionale faţă de abaterile care pun viaţa oamenilor în pericol”, au răspuns reprezentanţii Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) la solicitarea ZF.

ZF a întrebat „Ce măsuri au fost dispuse la nivelul IGSU şi la nivelul MAI ca urmare a cazului Ferma Dacilor?”, iar reprezentanţii lor au răspuns numără cuvintele, fără a enunţa o măsură concretă. Ce înseamnă toleranţă zero? IGSU merge pe nivele de toleranţă? Ai o lege şi o aplici? Uneori, când ceva ia foc, atunci e toleranţă zero şi în rest e toleranţă unu sau toleranţă doi?

Dan-Paul Iamandi, inspectorul general al IGSU, a cerut intensificarea controalelor pe linia siguranţei la incendiu la toate categoriile de agenţi economici, dar şi verificări la operatorii care, în următoarea perioadă, vor desfăşura activităţi unde se preconizează un aflux mare de persoane, în contextul în care incendiul care a avut loc de Crăciun la Ferma Dacilor din Prahova, opt persoane au murit, iar aceasta nu avea autorizaţie de siguranţă la incendiu. Autorităţile declară că vor fi mai vigilente la finalul anului, dar poate închide MAI orice pensiune fără autorizaţie? Sau ce se întâmplă în urma controlului, dacă pensiunea nu are autorizaţie ISU? Care sunt cele mai exigente sancţiuni care se pot aplica? Şi cum sunt programate şi efectuate controalele pentru verificarea respectării măsurilor de siguranţă la incendiu? Există un sistem de evaluare a riscurilor pe baza căruia se fac controalele pentru unităţile de cazare în afară de numărul de persoane pe care le pot găzdui? Câte unităţi funcţionează fără autorizaţie de siguranţă la incendiu?

Astăzi, 28 decembrie 2023, şeful Raed Arafat, Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a convocat o şedinţă de lucru, în sistem de videoconferinţă, cu participarea, la sediul MAI, a inspectorului general al IGSU, Dan-Paul Iamandi, a primului-adjunct al acestuia, Constantin Florea, a şefului Direcţiei Generale pentru Protecţie Civilă, Marius Dogeanu şi a şefului Direcţiei Suport Decizional, Ionuţ Amzu, iar la nivel judeţean, a prefectului/înlocuitorului legal, a inspectorului şef şi a şefilor structurilor de prevenire de la nivelul Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene/Bucureşti-Ilfov.

Raed Arafat a mai cerut o analiză obiectivă a cadrului legislativ incident activităţii de prevenire a situaţiilor de urgenţă, urmând ca propunerile să fie transpuse într-un proiect de act normativ care să amendeze legislaţia în vigoare. E nevoie de o lege care să explice pe înţelesul tuturor o altă lege ca o tragedie să fie prevenită?

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
igsu,
incendiu,
controale,
ferma

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.