Factura la energie închide economia: Chimcomplex reduce activitatea şi ia în calcul disponibilizări dacă preţurile nu se calmează. Alro sau Azomureş, trase pe dreapta şi ele
Trei secţii consumatoare de gaze de pe platforma Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic local, se vor opri pe termen nelimitat în contextul în care în urma invadării Ucrainei de către Rusia gazul a ajuns să fie un fel de bun de lux pentru marii consumatori industriali.
Cei mai mari consumatori de energie şi de gaze naturale resimt puternic inflamarea facturilor, după Alro şi Azomureş venind rândul Chimcomplex să anunţe reducerea activităţii. Doar cele trei mari platforme industriale au împreună peste 5.400 de oameni, planurile de concedieri devenind opţiuni reale de supravieţuire.
Trei secţii consumatoare de gaze de pe platforma Chimcomplex, cel mai mare combinat chimic local, se vor opri pe termen nelimitat în contextul în care în urma invadării Ucrainei de către Rusia gazul a ajuns să fie un fel de bun de lux pentru marii consumatori industriali. Aceasta este doar una dintre măsurile anunţată ieri de companie. După anunţ, acţiunile Chimcomplex au înregistrat în jurul după-amiezii un picaj de circa 14% la Bursa de Valori Bucureşti.
„Venim după o perioadă în care grupul nostru a avut o creştere sănătoasă şi s-a consolidat în rândul celor mai performante companii din industria chimică regională. Acum ne aflăm în faţa unor provocări socio-economice fără precedent în contextul războiului din Ucraina. Suntem decişi să acţionăm pentru contracararea trendurilor negative ale pieţei şi păstrarea stabilităţii companiei, prin reducerea pierderilor economice pe care deja le resimţim,“ au declarat reprezentanţii Chimcomplex Borzeşti.
Pe lista de măsuri sunt intrarea în revizie generală a platformei pentru o perioadă de cel puţin trei săptămâni. „Revizia este o operaţiune necesară îmbunătăţirii echipamentelor şi a tehnologiilor de fabricaţie (eficientizarea producţiei, reducerea consumurilor energetice).“ Mai departe, întreaga producţie a companiei va fi reanalizată în vederea unei eventuale restructurări.
„Angajaţii Chimcomplex sunt în continuare o prioritate absolută pentru companie. Încercăm să găsim soluţii pentru protejarea lor, însă dacă preţurile la energie nu îşi vor reveni, suntem în situaţia în care va trebui să dăm curs programului de disponibilizare colectivă, după perioada de şomaj tehnic“ a mai anunţat compania. Dincolo de închiderea celor trei secţii care consumă gaz, activitatea unei secţii se va reduce la jumătate, iar diviziile din teritoriu vor fi comasate.
„Rămânem realişti, ne facem scenarii de acţiune, cu vigilenţă în faţa schimbărilor economice lipsite de predictibilitate şi acoperire în piaţă. Urmărim evoluţia situaţiei energetice la nivel mondial şi regional şi ne vom adapta permanent pentru a trece cu bine peste aceste perioade tulburi“ au mai declarat reprezentanţii companiei.
Chimcomplex este o companie strategică pentru economia românească, cel mai mare combinat de produse chimice cu două platforme industriale la Oneşti şi Râmnicu Vâlcea. Chimcomplex avea la finalul lui 2020 circa 1.900 de angajaţi. Combinatul a terminat anul trecut cu un business de 2,24 miliarde de lei, în creştere cu peste 90% faţă de 2020, şi cu un profit net de 464 de milioane de lei, de aproape 5 ori mai mare faţă de cel din 2020.
Măsurile de reorganizare anunţate de Chimcomplex vin într-un peisaj marcat de astfel de politici ca urmare a costurilor record cu energia.
La începutul acestui an, producătorul de aluminiu Alro Slatina (ALR), unul dintre cei mai mari producători de aluminiu integraţi pe verticală din Europa, şi cel mai mare consumator de energie electrică din România, a anunţat că este în cautarea unor soluţii pentru a restabili producţia de aluminiu electrolitic în toate cele cinci hale de producţie, începând cu 2023, sub rezerva preţurilor la energie de pe piaţă. La finalul anului trecut, compania a anunţat la Bursa de la Bucureşti că activitatea de producţie a aluminiului se va diminua, de la cinci hale de electroliză la două hale, din cauza preţurilor ridicate la energie şi că se va concentra doar pe investiţiile care aduc câştiguri şi îmbunătăţiri ale activităţi urmând ca celelalte investiţii să fie amânate. La Alro lucrează epeste 2.400 de oameni. Grupul a înregistrat o cifră de afaceri de 3,5 miliarde de lei, în creştere faţă de 2,5 miliarde de lei în 2020 şi un profit net de 26 de milioane de lei, mult mai mic faţă de cele 335 de milioane de lei din 2020.
Azomureş, cel mai mare consumator de gaze din România, rămâne la rândul său închis, au anunţat recent reprezentanţii companiei, reluarea activităţii la actualul nivel de preţ pentru gazul natural fiind o misiune imposibilă. Compania, cu circa 1.000 de angajaţi, a luat această măsură la începutul lunii decemrbie, anul trecut.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro