Factura războiului în energie: în 2022, România a importat petrol, gaze şi curent de aproape 12 miliarde de euro, nivel istoric, dublu faţă de 2021, dar unii au făcut mai mulţi bani ca niciodată din exporturi

Autor: Roxana Petrescu Postat la 18 august 2024 27 afişări

Războiul din Ucraina a devenit un moment de reset pentru pieţele energetice globale care a dus la reconfigurarea unor rute istorice de alimentare şi care a dat greutate planului european de trecere la regenerabile, scopul fiind diminuarea rolului Rusiei din ecuaţia energetică a lumii. Dincolo de mişcările strategice, facturile istorice rămân mărturia uneia dintre cele mai disruptive perioade pentru pieţele energetice globale. Iar acest fenomen este vizibil şi în cazul României.

Factura războiului în energie: în 2022, România a importat petrol, gaze şi curent de aproape 12 miliarde de euro, nivel istoric, dublu faţă de 2021, dar unii au făcut mai mulţi bani ca niciodată din exporturi

Războiul din Ucraina a devenit un moment de reset pentru pieţele energetice globale care a dus la reconfigurarea unor rute istorice de alimentare şi care a dat greutate planului european de trecere la regenerabile, scopul fiind diminuarea rolului Rusiei din ecuaţia energetică a lumii. Dincolo de mişcările strategice, facturile istorice rămân mărturia uneia dintre cele mai disruptive perioade pentru pieţele energetice globale. Iar acest fenomen este vizibil şi în cazul României. Potrivit informaţiilor transmise de INS şi calculelor ZF făcute pe baza acestor date, la nivelul anului 2022 factura de importuri de produse energetice a României a ajuns la uluitorul nivel de 11,7 miliarde de euro, un salt semnificativ faţă de cele 5 miliarde de euro din 2021. Cea mai mare parte din această sumă este reprezentată de importurile de gaze naturale (de 3,3 miliarde de euro), de cele de petrol (5,6 miliarde de euro) şi de cele de energie electrică (2,5 miliarde de euro). De cealaltă parte, cei care au avut energie de dat peste graniţe au bifat afaceri record. Astfel, exporturile de produse energetice ale României au ajuns în 2022 la 5,2 miliarde de euro, cele mai importante categorii fiind exporturile de gaze, energie electrică şi benzină, arată datele INS.

Acest salt a fost determinat în exclusivitate de evoluţia preţului la energie, petrol sau gaze, toate puternic influenţate de războiul din Ucraina. Anul trecut, este vizibilă revenirea la o oarecare stare de normalitate în ceea ce priveşte preţurile, lucru care mai departe s-a făcut în factura de import şi de export a României.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.