Facultatea din România de unde nu ies şomeri şi salariul porneşte de la 1.000 de euro pe lună. Nu este IT

Autor: Răzvan Botea Postat la 14 iunie 2021 3066 afişări

Facultatea din România de unde nu ies şomeri şi salariul porneşte de la 1.000 de euro pe lună. Nu este IT

ASE FABIZ a discutat cu mediul de afaceri, beneficiarul real al învăţământului, şi a introdus noi programe. Un student sau absolvent poate câştiga în timpul facultăţii sau după absolvire peste 1.000 de euro pe lună la început.

„Începând cu anul academic următor (octombrie 2021 – n. red.) am introdus o serie de discipline rezultate în urma discuţiilor cu Consiliul Consultativ al FABIZ, din care fac parte 14 reprezentanţi ai mediului de afaceri. Studenţii vor studia Design Thinking, Business Intelligence sau Business Digital Transformation”, spune decanul facultăţii de Administrare a Afacerilor cu predare în limbi străine (FABIZ), care face parte din Academia de Studii Economice (ASE) Bucureşti.

La 10 minute de mers pe jos de campusul studenţesc Moxa prin centrul Bucureştiului, în clădirea FABIZ, se desfăşoară sesiunea de examene de vară 2021. Holurile, altădată pline de forfota studenţească specifică dinaintea unui examen, cu studenţi care fac schimb de idei şi informaţii pe bănci sau pe scări, sunt goale. Prodecanul FABIZ Sorin Anagnoste prezintă ceea ce facultatea numeşte „american corner” (colţul american – n. red).

„Aici de obicei se adunau cei mai mulţi studenţi. Sunt prize, aer condiţionat şi este un spaţiu plăcut de studenţi”, spune el.

Este zi de examene. Online. Decanul Tănase Stamule se pregăteşte în biroul său de o zi plină de evaluare online a studenţilor.

„Am decis să transformăm toate programele noastre de master în programe modulare, tocmai pentru a putea oferi studenţilor o triplă experienţă de învăţare. Astfel, un curs durează în medie 2-3 săptămâni iar la sfârşitul perioadei se dă examen. Partea interesantă este că acest curs este ţinut de 3 persoane: profesorul titular din FABIZ, un manager de la o companie de top din România şi un profesor de la o universitate prestigioasă din străinătate”, explică decanul.

Vor studenţii să revină la viaţa studenţească dinainte sau preferă confortul propriului pat?

„Toată lumea vrea să revină la viaţa studenţească. Aproximativ un sfert dintre studenţi sunt din Bucureşti, dar cei care vin din ţară îşi doresc să vină la Bucureşti, să îşi facă o carieră, o viaţă socială. Există o supărare în rândul studenţilor şi pentru faptul că au ratat nişte prietenii pe care şi le-au putut face şi nişte ani în care viaţa socială era foarte activă”, spune Tănase Stamule, care răspunde în continuare întrebărilor ZF.

Care este comunitatea de studenţi din cadrul FABIZ?

Avem o comunitate foarte diversă de studenţi, peste 25 de naţionalităţi care cu toţii doresc să devină foarte buni economişti şi lideri. Pentru asta, am dezvoltat o serie de parteneriate cu mediul de afaceri tocmai pentru a-i aduce pe manageri şi pe antreprenori în rândul studenţilor.

Ce companii „curtează studenţii FABIZ”?

La nivelul programelor de licenţă, avem minim doi guest speakeri pentru fiecare disciplină iar împreună cu partenerii noştri strategici organizăm vizite la companii şi stagii de practică. Pentru a vă da câteva exemple, lucrăm îndeaproape cu Kaufland, EY România, Procter&Gamble, MASPEX, OMV-Petrom, UiPath, Kearney, Electrica etc.

Toate aceste companii oferă stagii studenţilor noştri, îi invită la ei la sediu, iar managerii lor de top vin să prezinte studii de caz reale în cadrul cursurilor. Totodată, împreună cu EY şi Kearney am dezvoltat un curs opţional de Management Consulting (aflat anul acesta la a V-a ediţie) iar cu cei de la UiPath un curs de Robot Process Automation for Business

Interesul nostru este să fim în dialog permanent cu marile companii pentru a face transfer de cunoaştere între acestea şi facultate, reuşind astfel să fim mereu la curent cu noile evoluţii şi practici din piaţă. Totodată, cu ajutorul acestor parteneriate, studenţii nostri au acces la angajatori de top, ceea ce ne poziţionează ca facultate foarte sus pe piaţă muncii.

Dacă totul e în limbi străine cum staţi cu relaţiile internaţionale?

La FABIZ toţi studenţii pot beneficia de un semestru sau un an de studii în străinătate, prin programul Erasmus+. Avem sute de astfel de burse pe care le oferim anual studenţilor integralişti în toate ţările din Uniunea Europeană. Totodată, avem programe bilaterale cu universităţi din afara Uniunii Europene.

Pe lângă programele de studiu Erasmus, avem şi programele de internship Erasmus, unde tinerii sunt susţinuţi pentru a face un stagiu la o companie în afara ţării. Totodată, avem parteneriate strategice cu Serviciul German de Schimburi Academice (DAAD) şi Agenţia Universitara a Francofoniei (AUF) care deasemenea oferă burse de studii studenţilor noştri.

Un student care îşi face un plan bun, poate de exemplu studia anul 2 integral în Germania, Franţa, Olanda sau Spania în cadrul licenţei. Poate aplica pentru un master la noi şi poate face anul 1 de master integral în Franţa într-un programul de studii Erasmus, iar cu ajutorul programului Erasmus poate face semestrul 2 din anul 2 o practică în Italia. Facultatea pune tuturor studenţilor la dispoziţie acest tip de traseu în care de facto, jumătate din studii le poţi face în alte ţări ale Uniunii Europene.

La nivel de masterat, avem două parteneriate pentru dublă diplomă, cu Universitatea Sapienza din Roma, respectiv cu EM School of Management Strasbourg, care permit studenţilor să urmeze un an de studii la ASE, un an de studii la universitatea parteneră şi, la absolvire, să obţină ambele diplome, având dublă specializare.

Nu îi neglijăm nici pe cei care, din diferite motive, nu doresc să plece în mobilităţi internaţionale. La FABIZ, poţi beneficia de o experienţă internaţională ”acasă”: invităm anual peste 30 de profesori internaţionali în cadrul programelor noastre. La aceştia se adaugă invitaţii din mediul de afaceri, în cadrul parteneriatelor cu CCIFER – Camera de Comerţ, Industrie şi Agricultură Franceză din România, AHK – Camera de Comerţ şi Industrie Româno-Germană sau Advantage Austria şi diferite ambasade.

Am înţeles că şi la nivel de master aveţi niste schimbări importante. Puteţi detalia?

Am decis să transformăm toate programele noastre de master în programe modulare, tocmai pentru a putea oferi studenţilor o triplă experienţă de învăţare. Astfel, un curs durează în medie 2-3 săptămâni iar la sfârşitul perioadei se dă examen. Partea interesantă este că acest curs este ţinut de 3 persoane: profesorul titular din FABIZ, un manager de la o companie de top din România şi un profesor de la o universitate prestigioasă din străinătate. În acest fel studenţii interacţionează cu trei tipuri de cunoaştere iar experienţă învăţării este mult mai puternică.

Modularizarea programelor de master ne-a deschis foarte multe noi oportunităţi, având astăzi aproape 100 de cadre didactice asociate din mediul de afaceri sau de la universităţi din străinătate care predau în cadrul facultăţii. În acest mod, studenţii noştri interacţionează cu manageri de top care le explică la zi provocările din mediul românesc şi european de afaceri dar şi cu profesori străini care îi ajuta să înţeleagă mai bine provocările internaţionale şi modele de bune practici la nivel internaţional.

Începând cu anul academic următor (octombrie 2021 – n. red.) am introdus o serie de discipline rezultate în urma discuţiilor cu Consiliul Consultativ al FABIZ, din care fac parte 14 reprezentanţi ai mediului de afaceri. Studenţii vor studia Design Thinking, Business Intelligence sau Business Digital Transformation.

În urma întâlnirilor dedicate viitorului locurilor de muncă (Future of jobs – n. red.) în cadrul Forumului Economic Mondial de la Davos s-au prezentat aptitudinile viitorului. Dintre acestea enumăr câteva: Gândirea analitică şi inovaţia, învăţarea activă, rezolvarea problemelor complexe, gândirea critică, creativitatea etc, precum se pot vedea detaliat mai jos:

Studentii nu vin să studieze doar pentru cursuri. Ei sunt interesaţi şi de viaţa socială. Ce faceţi în această direcţie?

La facultate avem trei şcoli de vară pe care le vom relua de anul viitor. Una pentru limba germană, una pentru limba franceză şi una pentru administrarea afacerilor. Se adresează atât elevilor de liceu, cât şi studenţilor, care pot participa pentru a-şi îmbunătăţi competenţele lingvistice şi de administrare a afacerilor. Şcolile de vară de limbă germană. respectiv franceză le organizăm în zona Bran-Moeciu, iar pe cea de administrarea afacerilor la  Mamaia.

Totodată avem o serie de parteneriate cu cluburi cunoscute din Bucureşti. Balul Bobocilor îl facem la Fratelli în fiecare an, avem o serie de petreceri pe care le facem regulat la Funky. Avem iarăşi o tradiţie, balul de absolvire de câţiva ani îl facem la hotelul Radisson Blu.

Noi avem câteva zeci de naţionalităţi care studiază la FABIZ,  însumând câteva sute de studenţi străini. Organizăm periodic evenimente cu caracter intercultural, prilejuri de socializare în care fiecare pregăteşte un stand cu tot felul de produse culinare şi culturale din ţara de provenienţă, dansuri, proiecţii de film etc. Facem o dată la fiecare câteva săptămâni o activitate socială pentru studenţii noştri, astfel încât să crească coeziunea între ei.

În ultimii doi ani aceste proiecte au fost suspendate din cauza pandemiei însă cu siguranţă vom reveni la acest program special care a constituit o parte importantă din atractivitatea facultăţii.

La balul nostru au fost invitaţi artişti de top ca Delia sau Carla’s Dreams. Însă avem şi mulţi studenţi talentaţi. Sunt absolvenţi de FABIZ pe care i-am invitat să cânte la evenimente. De exemplu, Ana Baniciu şi Olivia Addam sunt absolvente FABIZ.

Noi considerăm că viaţa socială la noi la facultate este una dintre cele mai active din Bucureşti şi studenţii apreciază acest lucru pe care încercăm să îl facem împreună cu reprezentanţii lor.

Sperăm ca, după ce nu vom mai avea restricţii, să avem  o serie de evenimente pe care le organizăm pentru studenţii noştri, tocmai ca să simtă viaţa studenţească. Mulţi oameni au o reţea de cei mai buni prieteni din facultate şi vrem să creăm un ecosistem să poată interacţiona cu colegii pentru a recupera acest an şi jumătate pe care l-am făcut online.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
bucuresti,
facultati,
studenti,
studentesc

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.