Falimentul Euroins poate ajunge la 1 mld. euro: 1,6 milioane de poliţe RCA emise de Euroins sunt active astăzi. Creanţe scadente de peste 600 mil. lei, expunere potenţială de 5 mld. lei

Autor: Alex Ciutacu Postat la 04 septembrie 2023 20 afişări

Falimentul Euroins poate ajunge la 1 mld. euro: 1,6 milioane de poliţe RCA emise de Euroins sunt active astăzi. Creanţe scadente de peste 600 mil. lei, expunere potenţială de 5 mld. lei

Circa 1,6 milioane de poliţe RCA emise de compania falimentară Euroins sunt active în continuare la data de 4 septembrie 2023, după ce guvernul a decis să prelungească până în decembrie valabiltatea poliţelor care urmau să expire, conform informaţiilor oferite de CITR, lichidatorul judiciar din falimentul Euroins.

Tribunalul Bucureşti a deschis procedura de faliment pentru Euroins în data de 9 iunie 2023. CITR a ieşit cu declaraţii acum, la trei luni de la deschiderea procedurii de faliment.

„Vrem să oferim cât mai multă claritate şi exactitate în ceea ce priveşte lucrurile care se întâmplă legate de această procedură, care prezintă multe lucruri de interes pentru foarte multe persoane, motiv pentru care vrem să venim periodic acolo unde trece câte o etapă şi să vorbim despre aceste etape”, a declarat Paul Dieter Cîrlănaru, CEO al CITR.

Astfel, la data deschiderii procedurii de faliment erau în vigoare peste 2 milioane de poliţe RCA Euroins, comparativ cu 1,6 milioane la acest moment.

Totodată, au fost identificate peste 25.000 de litigii care implică Euroins, comarativ cu 14.000 în cazul City Insurance. Au fost identificaţi circa 60.000 de potenţiali creditori în registrele Euroins.

La capitolul active, CITR a anunţat că a finalizat inventarul şi evaluarea activelor vandabile ale companiei şi a demarat licitaţii de vânzarea a bunurilor pentru a putea acoperi costurile salariale.

„Valoarea bunurilor pe care le-am vândut până acum este de 2,5 milioane de lei”, a declarat Alina Popa, head of legal CITR şi coordonatoarea echipei care gestionează falimentul Euroins.

Reprezentanţii lichidatorului nu au oferit mai multe detalii despre valoarea activelor Euroins.

La capitolul datorii, creanţele scadente însumează în acest moment 600 mil. lei, însă expunerea potenţială ajunge până la 5 miliarde de lei. Au fost depuse peste 1.100 de declaraţii de creanţă.

Într-un tabel preliminar al creditorilor, cea mai mare sumă este trecută în dreptul Fondului de Garantare a Asiguraţilor (FGA), cu 2,14 miliarde de lei.

În acelaşi timp, CITR a demarat şi o analiză preliminară a cauzelor falimentului Euroins, a analizat contractele şi a denunţat 1.000 de contracte. Totodată, a înaintat spre analiza judecătorului sindic conractul încheiat cu EIG Re, prin care au fost transferate din companie active şi numerar.

Următorii paşi în falimentul Euroins vizează întocmirea raportului privind cauzele care au condus la falimentul companiei, susţinerea în instanţă a demersurilor privind denunţarea şi anularea contractelor aflate în derulare, continuarea demersurilor de recuperare a creanţelor şi publicarea tabelului definitiv după judecarea eventualelor contestaţii ale companiei.

CITR a demarat o procedură de concediere colectivă în rândul angajaţilor Euroins, iar în urma acesteia vor rămâne circa 100 de persoane.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
euroins,
polite,
active,
faliment,
rca,
creante,
expunere,
scadenta

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.