”Fantoma” inflaţiei scăzute revine să bântuie economiile din zona euro. Creşterea economică slabă şi presiunile reduse asupra preţurilor ar putea forţa Banca Centrală Europeană să ia în considerare o serie prelungită de reduceri ale ratelor

Autor: Ştefan Stan Postat la 13 octombrie 2024 27 afişări

”Fantoma” inflaţiei scăzute revine să bântuie economiile din zona euro. Creşterea economică slabă şi presiunile reduse asupra preţurilor ar putea forţa Banca Centrală Europeană să ia în considerare o serie prelungită de reduceri ale ratelor

Economiştii au avertizat că slaba creştere economică din zona euro şi slaba creştere a preţurilor de consum au stârnit îngrijorarea că Banca Centrală Europeană s-ar putea confrunta cu ameninţarea unei inflaţii mai degrabă prea mici decât prea mari, scrie FT. 

Perspectiva unei creşteri reduse a preţurilor reprezintă o schimbare bruscă faţă de nivelurile istorice recente de inflaţie ridicată, care au forţat BCE să majoreze ratele dobânzilor la un nivel record de 4 % în septembrie 2023.

Responsabilii cu politica monetară se vor reuni joia aceasta şi se aşteaptă ca aceştia să reducă ratele. După ce anterior nu anticipaseră o reducere până în decembrie, investitorii consideră acum că o reducere cu un sfert de punct până la 3,25 % este un dat.

Economiştii au afirmat că reducerea din octombrie ar putea inaugura o serie de reduceri mai rapide şi mai abrupte ale costurilor de împrumut, în încercarea de a împiedica inflaţia să se situeze în mod persistent sub ţinta sa. Pieţele financiare estimează în prezent că BCE va reduce ratele la doar 1,7 % până în a doua jumătate a anului viitor. În septembrie, inflaţia anuală a scăzut la 1,8 %, situându-se sub obiectivul pe termen mediu de 2 % al BCE pentru prima dată în mai mult de trei ani.

„Evitarea unei căderi înapoi în lumea pre-Covid [a inflaţiei sub 2%] va fi una dintre cele mai mari provocări ale BCE”, a declarat Jens Eisenschmidt, economist şef pentru Europa la Morgan Stanley, care până în 2022 a lucrat la BCE. El preconizează că rata dobânzii cheie a facilităţii de depozit a BCE se va înjumătăţi la 1,75 % până în decembrie 2025, dar a adăugat: „Este foarte posibil ca acest nivel să nu fie sfârşitul [ciclului de relaxare]”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
reducere,
bce,
crestere

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.