Farma-nationalismul
Industria medicamentelor incepe din nou sa fie afectata de nationalismul economic. Daniel Vasella, CEO al Novartis si presedintele federatiei internationale a producatorilor si asociatiilor din industria farmaceutica, a explicat pentru Financial Times ca "se observa o intoarcere a nationalismului economic - peste tot, din SUA pana in Japonia".
Industria medicamentelor incepe din nou sa fie afectata de nationalismul economic. Daniel Vasella, CEO al Novartis si presedintele federatiei internationale a producatorilor si asociatiilor din industria farmaceutica, a explicat pentru Financial Times ca "se observa o intoarcere a nationalismului economic - peste tot, din SUA pana in Japonia". El sustine ca efectele ar putea fi scaderea eficientei economice, a inovatiei in domeniu si a sanatatii pacientilor.
Declaratiile au fost facute in aceeasi zi in care Polonia a impus scaderea preturilor cu 13% a sute de medicamente din import, o miscare denuntata de grupurile farmaceutice straine. Aceasta urmeaza unei tendinte de reinviere a nationalismului in industria medicamentelor, masura determinata de dorinta de a incuraja companiile locale, de rezistenta la restructurare si din considerente strategice. Vasella a criticat presiunile efectuate de guvernul polonez asupra companiilor multinationale, in favoarea celor locale, printre care se numara si cativa producatori de medicamente generice.
Pawel Trzcinski, purtatorul de cuvant al Ministerului Sanatatii, a declarat ca reducerile de preturi au fost dictate doar de schimbarile de curs din ultimii ani. Insa Boleslaw Piech, adjunctul ministrului sanatatii, a explicat pentru cotidianul Gazeta Wyborcza ca prin reducerea preturilor medicamentelor din import se doreste o protejare a industriei farmaceutice locale. Polonia fiind o piata prea mare pentru a fi abandonata de marii jucatori, executivii acestora au avertizat ca reducerea preturilor va frana inovatia si va duce la un acces mai lent al pacientilor la medicamente de ultima generatie. Gigantul american Pfizer a sistat aprovizi onarea cu Lipitor, cel mai vandut medicament al sau anticolesterol, dupa ce autoritatile germane au introdus scaderi ale nivelului platilor efectuate in sistemul public de sanatate pentru a-l aduce la nivelul alternativelor generice mai ieftine.
Eli Lilly a anuntat inchiderea a trei fabrici din Europa, ceea ce inseamna pierderea a 900 de locuri de munca. Pe masura ce stanga castiga teren pe plan mondial si toata lumea critica globalizarea, "sper sa nu ne intoarcem la o fabrica in fiecare
Chiar si in Statele Unite a aparut o forma diferita de "nationalism farmaceutic" in ultimele luni, determinat de preocupari legate de securitate. Confruntata cu teama ca, in cazul unei pandemii, nu ar putea fi livrate suficiente vaccinuri si medicamente impotriva gripei aviare, compania elvetiana Roche, producatorul Tamiflu, a fost nevoita sa-si deschida o fabrica in SUA.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro