Fechet: Noul Cod silvic va permite statului să intervină acolo unde terenurile au fost despădurite

Autor: Tiberiu Sabo Postat la 21 martie 2024 51 afişări

Fechet: Noul Cod silvic va permite statului să intervină acolo unde terenurile au fost despădurite

Guvernul a aprobat în şedinţa de joi proiectul de lege care reglementează noul Cod silvic, acesta fiind trimis în procedură de urgenţă spre aprobare Parlamentului.

”Am aprobat în Guvernul României proiectul de lege care reglementează noul Cod silvic. (...) Este primul Cod silvic din 2008 şi până astăzi, este scris de la zero şi este născut într-un context firesc”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, după şedinţa de Guvern.

Fechet a enumerat câteva dintre prevederile noului Cod silvic: ”Tăierile la ras vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa de pădure a ţării. Dacă până acum erau interzise doar în parcurile naţionale, vom extinde această interdicţie şi în parcurile naturale şi în toate siturile Natura 2000. Discutăm despre peste 5,5 milioane de hectare (...). Totodată Codul silvic, în forma propusă, va permite statului român să intervină şi să împădurească acolo unde terenurile au fost despădurite sau abandonate de proprietari. Există numeroase situaţii în România, vom interveni şi vom planta pe acele terenuri.”

”Totodată stabilim cadrul legal pentru lupta digitalizată cu tăierile ilegale de pădure, fie că discutăm despre imagini satelitare, despre monitorizarea video a drumurilor de acces la pădure; creăm astfel premisa unei gestiuni digitalizate”, a mai spus Fechet.

El a adăugat că ”un element de noutate este suspendarea dreptului de acces în sistemul informatic SUMAL 2 ori de câte ori ori de câte ori ne confruntăm cu situaţii de furturi de masă lemnoasă. (...) Vom lua dreptul de a intra în SUMAL celor care nu respectă legea, pentru o lună, pentru trei luni sau pentru totdeauna, în funcţie de gravitatea situaţiei”.

”Totodată introducem în noul Cod silvic termenul de folosinţă agrosilvică, ceea ce înseamnă că păşunile şi pădurile agricole vor putea fi integrate cu arbori şi arbuşti. Apare Consiliul Naţional al Silviculturii, o organizaţie profesională care reuneşte toate organizaţiile de profil din domeniu. Toţi proprietarii de pădure vor fi incluşi într-un registru forestier naţional”, a mai arătat Fechet.

El a mai declarat că ”toţi românii se vor putea bucura în continuare de pădurile noastre, aceştia având dreptul să se plimbe în orice pădure doresc”.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
fechet,
mediu,
păduri

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.