Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: Operatorii de distribuţie de energie electrică vor trebui să investească în reţele cel puţin 6 mld. euro din surse proprii, în următorii 5 ani. Cadrul de reglementare reprezintă elementul cheie pentru atragerea investiţiilor

Autor: Cristina Bellu Postat la 13 iulie 2024 27 afişări

Federaţia Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie: Operatorii de distribuţie de energie electrică vor trebui să investească în reţele cel puţin 6 mld. euro din surse proprii, în următorii 5 ani. Cadrul de reglementare reprezintă elementul cheie pentru atragerea investiţiilor

Cel puţin 6 miliarde de euro reprezintă investiţiile necesare în următorii 5 ani în reţelele electrice locale, care vor trebui finanţate din surse proprii ale operatorilor de distribuţie, arată cele mai recente evaluări ale companiilor membre ale Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

Pentru a putea încuraja aceste resurse, elementul cheie pentru atragerea investiţiilor îl reprezintă cadrul de reglementare, care ar trebui să permită recuperarea prin tarifele de distribuţie a costurilor de finanţare actuale, din piaţa de capital, spun reprezentanţii organizaţiei.

“Asigurarea recuperării acestor costuri prin tarife determinate pe baza unor reguli stabile şi predictibile încurajează investitorii să finanţeze proiectele de infrastructură a reţelelor electrice, având în vedere faptul că investiţiile lor vor fi amortizate pe termen lung, în cazul de faţă, 25-30 de ani. În acelaşi timp, o abordare graduală oferă o mai mare predictibilitate atât pentru distribuitori, cât şi pentru consumatori, facilitând planificarea bugetară şi financiară”.

Federaţia ACUE a făcut o serie de scenarii iar, în cazul cel mai optimist, pentru un nivel triplu de investiţii, impactul în tarif ar creşte progresiv, în următorii 5 ani, până la aproximativ 5 bani/kWh în 2030.

Cu valoare, de exemplu, pentru un consum lunar de 150 kWh, acest cost suplimentar estimat la nivelul anului 2030 este de circa 8 lei.

“Pentru membrii Federaţiei ACUE, îmbunătăţirea semnificativă a infrastructurii de distribuţie a energiei electrice, asigurând capacitatea de a satisface cererea viitoare, reprezintă o prioritate iar angajamentul nostru are la bază obiectivele asumate la nivel naţional. Avem speranţa că factorii de decizie vor trata cu responsabilitate priorităţile domeniului, în sensul adoptării unui cadru de reglementare favorabil investiţiilor.”, spune Daniela Dărăban, Director executiv ACUE.

Datele ACUE mai arată că reţelele inteligente şi reziliente vor face posibilă dublarea capacităţii de producţie din surse regenerabile conectate la reţea, 2,5 GW capacitate instalată la prosumatori, dezvoltarea noilor tehnologii (staţii pentru încărcarea a 850.000 maşini electrice, implementarea soluţiilor de stocare), electrificarea accelerată (25,1% din consumul final brut de energie din sectorul încălzire şi răcire asigurat de pompe de încălzire-răcire), flexibilitatea reţelelor şi eficienţa energetică.

Urmărește Business Magazin

Citeşte pe prosport.ro

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.