Femeile mai au de aşteptat 200 de ani pentru a avea salarii egale cu bărbaţii. Cum stă România la acest capitol

Autor: Andra Stroe Postat la 23 ianuarie 2019 63 afişări

Înlăturarea diferenţelor salariale dintre femei şi bărbaţi ar putea fi realizată abia în două secole, potrivit unui nou raport al Forumului Economic Mondial, citat de Fortune.

Raportul anual Global Gender Gap a constatat că în ritmul actual va dura 202 de ani pentru ca diferenţa dintre veniturile bărbaţilor şi femeilor să dispară.

În timp ce această cifră este în uşoară scădere faţă de estimarea de anul trecut, când termenul era de 217 de ani, raportul a constatat că drumul spre egalitate a stagnat totuşi, ca urmare a scăderii numărului femeilor care muncesc.

În prezent, femeile câştigă, în medie, doar 63% din cât câştigă bărbaţii. Dintre cele 149 de ţări incluse în raport, în niciuna nu s-a înregistrat o remuneraţie egală sau superioară în cazul femeilor.

Raportul a analizat paritatea de gen în patru domenii: participarea economică şi oportunitatea, nivelul de educaţie, sănătatea şi supravieţuirea şi împuternicirea politică. Domeniile de leadership politic şi economic sunt cele în care diferenţele rămân cele mai stricte.

În ciuda inegalităţii persistente întâlnite în special în ţările din Orientul Mijlociu, ţările unde sunt înregistrate cele mai mari rate ale egalităţii de gen sunt Islanda, urmată de Norvegia, Suedia şi Finlanda. În clasament, SUA ocupă locul 51.

Totuşi, potrivit datelor Eurostat din 2016, la nivelul Uniunii Europene România a înregistrat cele mai mici diferenţe salariale dintre femei şi bărbaţi (5,2%), urmată de Italia (5,3%), Luxemburg (5,5%), Belgia (6,1%), Polonia (7,2%), Slovenia (7,8%) şi Croaţia (8,7%). Explicaţia ar consta în faptul că în România există o lege care spune că, la muncă egală, plata trebuie să fie făcută egal, indiferent de sex, iar punerea în aplicare a acestei reglementări de către angajatori a condus astfel la un impact pozitiv pe piaţa muncii”, potrivit Virginiei Oţel, preşedintele PWN România (Professional Women’s Network), citată de ZF. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
diferente,
salarii,
femei

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.