Un fermier român vrea să facă un EXPERIMENT SOCIAL: „ Pe scurt, plec de la premiza că în România populaţia rurală NEOCUPATĂ poate fi personificată printr-un personaj al lui Ion Creangă, leneşul care zice: "da' muiaţi is posmegii?"
Un fermier din judeţul Bacău are o ofertă neobişnuită. Bărbatul oferă unei persoane fără posibilităţi financiare sau unei familii, chiar şi cu copii, o gospodărie cu vaci şi toate cele necesare.
„Pentru că există un mit că în România există multă sărăcie, iar un proverb chinez zice că "unui flamand nu-i da în fiecare zi câte un peşte, ci mai bine dă-i azi o undiţă", m-am gândit să fac un experiment social, chiar dacă e pretenţios spus. Pe scurt, plec de la premiza că în România populaţia rurală NEOCUPATĂ poate fi personificată printr-un personaj al lui Ion Creangă, leneşul care zice: "da' muiaţi is posmegii?" şi îşi merită soarta. Căci cine-i capabil, chiar dacă nu deţine personal un capital de producţie mare (teren agricol, utilaje, animale), ori munceşte sezonier prin Europa, ori şi-a făcut deja un rost bun la el acasă. Sunt curios dacă mă înşel, adică dacă mai există în ţară asta oameni săraci dar cu dorinţa şi voinţă de a evolua, prin muncă cinstită şi învăţare.
Am cinci vaci tinere, gestante, un grajd cu pod şi fânărie, stoc de furaje pentru iarna asta, camera îngrijitor, bucătărie, etc. Dacă ştiţi pe cineva care este interesat de a prelua acest capital de producţie, să-l gestioneze corect, în condiţiile în care îi dau inclusiv subvenţiile aferente celor cinci văcuţe şi îi asigur desfacerea, la poarta fermei, pentru tot ce produce: lapte, viţei, gunoi de grajd, la preţul pieţei locale, vă rog să-l informaţi de această oportunitate.
Pur şi simplu îl împroprietaresc, însă nu cu documente, cel puţin nu din prima zi. Trebuie întâi să dovedească, prin fapte, că merită.
Mă ofer să-l învăţ, dacă doreşte, contabilitate primară, legislaţie specifică, operare pe calculator, pe scurt vreau să ajut un om de pe o poziţie socială inferioară să devină un manager de fermă. Nu am nevoie de "cioban", de "văcar", ci de un om care vrea să înveţe şi să devină mai bun în domeniul zootehnic. Eu vreau să mă dedic mai mult şi să devin mai bun în domeniul creşterii vacilor de carne, fiindcă am şi 20 de capete de Angus, pe care nu pot să le exploatez corect din punct de vedere tehnologic, fiindcă sunt singur la muncă în toată exploataţia şi m-am gândit că, decât să dau cele cinci vaci la abator, mai bine ajut un om, sau chiar o familie cu copii, să poată trăi bine din muncă lor, cu mintea lor. Credeţi că sunt prea visător?”, a scris Laurenţiu Ichim, într-o postare pe grupul Fermierul român de pe Facebook.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro