Feteasca Neagră, soiul de strugure din zona României cu cel mai mare po-tenţial calitativ

Postat la 22 noiembrie 2017 662 afişări

I se mai spune Poama Fetei Neagră, Păsărească Neagră sau Coada Rândunicii şi este cultivat de sute de ani pe suprafeţe însemnate din sudul Moldovei şi din estul Munteniei. În prezent, îl găsim pe toată suprafaţa ţării şi chiar şi în afara ei. Feteasca Neagră este soiul de strugure din zona României cu cel mai mare potenţial calitativ, iar proprietarii de crame şi enologii îi recunosc calităţile şi reuşesc să i le valorifice la standarde care pot concura oricând cu orice soi clasic.

Feteasca Neagră, soiul de strugure din zona României cu cel mai mare po-tenţial calitativ

Astfel, din dorinţa de a promova acest soi şi de a-l aduce mai mult în atenţia consumatorilor, echipa CrameRomania.ro şi ReVino.ro a lansat harta Feteasca Neagră care cuprinde o imagine de ansamblu a felului în care este repartizat acest soi în podgoriile de la noi din ţară, dar şi informaţii despre caracteristicile generale ale strugurelui, despre vinurile obţinute şi asocieri culinare.

“Vinurile produse din soiurile locale au un potenţial enorm. Pe de o parte, pentru consuma-torul român acestea sunt alternative excelente la soiurile clasice din Franţa, pe de altă parte, pot fi pretextul perfect pentru a atrage tot mai mulţi turişti în România. Spun asta în ideea în care, turismul viticol se află pe un trend ascendent, iar pasionaţii de vin sunt mereu în căutare de ceva nou”, spune Alina Iancu, project manager CrameRomania.ro şi Revino.ro.

Din Feteasca Neagră se pot obţine vinuri roşii care pot fi învechite în butoaie din lemn de calitate, rezultând vinuri cu tipicitate pronunţată, cu arome variate şi cu o structură de taninuri fine. Aromele întâlnite la vinurile obţinute din Fetească Neagră pot fi de fructe, precum mure sau vişine negre, de condimente, precum scorţişoara, vanilie, piper, de coajă de pâine prăjită sau de piele. Feteasca neagră este folosită şi în asamblaje, dar şi pentru producerea de roze-uri de exceptie.

Potrivit unei estimări Organisation of Vine and Wine (OIV) Statistical Report on World Vitiviniculture privind producţia mondială de vin pe 2017, ţara noastră a înregistrat o creştere comparativ cu anul trecut: 5,3 mhl (2017) vs 3,3 mhl (2016) şi 3,6 mhl (2015). Astfel, după două recolte slabe, ne întoarcem la un nivel ridicat de producţie.

Conform OIV, la nivel mondial, în 2016, România era pe locul al zecelea în topul ţărilor cu suprafaţa de viţă-de-vie cultivată pentru producţia de vin. Pe primele trei locuri, fiind Span-ia, China şi Franţa, urmate de Italia, Turcia, SUA, Argentina, Iran şi Chile.

În ce priveşte producţia de vin, suntem al treisprezecelea producător de vinuri, cu 3,3 mil-ioane de hectolitri, în 2016. Pe primele trei locuri sunt Italia, Franţa şi Spania, urmate de SUA, Australia, China, Africa de Sud, Chile, Argentina, Germania, Portugalia şi Rusia.

Consumul de vin la nivel mondial s-a situat la 241 mhl anul trecut. În topul celor mai mari consumatori fiind americanii, francezii, italienii, germanii şi chinezii. România se află pe locul al paisprezecelea, cu 3,8 mhl consumaţi anual. Un consum în scădere dacă este să ne uităm în urmă când în 2014 consumam 4,7 mhl, iar în 2015, 3,9 mhl.

CrameRomania.ro este singura bază de date bilingvă online a cramelor din România. Proiectul non profit, creat şi dezvoltat de pasionaţi ai vinului, are ca obiectiv dezvoltarea turismului viticol şi creşterea nivelului de curiozitate al celor care călătoresc pentru vinurile, cramele şi podgoriile din România.

Revino.ro este un agregator de tipul Trip Advisor care le oferă vizitatorilor toate informaţiile de care au nevoie pentru a organiza vizite la crame.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.