Fiecare zi fără ploaie e o tragedie pentru crescătorii de animale. Fermier: „Nu ştiu ce să fac cu 1.000 de vaci. N-avem porumb, n-avem mâncare. Mă rog la Dumnezeu să plouă”
Claudiu Daviţoiu, un fermier ce a crescut cu agricultura şi a practicat-o încă de dinainte de Revoluţie, se confruntă în acest an cu o mare provocare: vacile sale riscă să moară de foame în lipsa precipitaţiilor necesare pentru a creşte culturile de porumb. El are o fermă de peste 1.000 de vaci de lapte şi 1.000 de hectare cultivate cu cereale, în judeţul Ilfov, dar se teme că dacă nu vin curând ploile nu-şi va putea hrăni animalele.
„Cel mai mare stres pentru noi, producătorii din zootehnie, este lipsa ploii. Avem o secetă cruntă şi mă gândesc ce dau de mâncare la 1.000 de vaci? De unde scot porumbul siloz, că şi dacă am bani şi vreau să cumpăr, n-am de unde? Trec pe lângă biserică şi mă rog la Dumnezeu să plouă, că nu ştiu ce să mă fac cu vacile. Grâu şi orz avem, dar vaca are nevoie şi de porumb siloz. Fiecare vacă mănâncă 20 de kilograme de porumb pe zi, iar 1.000 de vaci mănâncă 20 de tone de porumb pe zi. N-ai de unde să cumperi din zonă, iar această cantitate mare e greu de transportat”, a spus Claudiu Daviţoiu, proprietarul Agroindaf Afumaţi.
Mai mult, el afirmă că nu există nici infrastructură de irigaţii în zonă, iar autorităţile i-au pus piedici în dezvoltarea businessului în acest sens.
El a încercat să-şi facă un sistem de irigaţii propriu, dar autorităţile n-au făcut canalele necesare pentru a aduce apa.„Nu suntem în stare să o aducem din Prut sau din Siret spre Bărăgan prin cădere.”
Acesta a mai menţionat că a vrut să-şi facă puţuri forate, să aibă siguranţa hranei pentru animale, dar nu a putut, că n-am primit aprobare de la Mediu. „Şi toate costă bani mulţi, pe care nu-i am să le fac singur. La un moment dat te saturi şi nu mai vrei să mai munceşti. Autorităţile nu se uită la noi. De fapt, cine să se uite? Ministrul Agriculturii ne-a promis marea şi sarea şi le-a uitat pe toate. Nici subvenţiile de anul trecut nu le-am primit. Încă le aşteptăm pe cele pentru bunăstarea animalelor şi ajutonul naţional tranzitoriu”, a explicat fermierul.
În schimb, în loc să fie sprijinit mediul privat, el crede că s-a umplut ţara de bugetari. „De unde să ne mai dea nouă bani, dacă numărul bugetarilor tot creşte? Am pus ministru la Digitalizare în speranţa că mai reduce din sistemul bugetar, nu? Dar, de unde?”
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro