Final de an de coşmar: Una dintre cele mai cunoscute firme româneşti dă afară 40% din angajaţi
”Conform notificării primite de la compania SC Taparo SA Tărgu Lăpuş vor fi concediaţi 379 de salariaţi, activitatea principală a acestora fiind în domeniul fabricării de mobilă. În acest moment, nu deţinem date complete privind pregătirea profesională a persoanelor afectate”, a spus Mihaela Oana Oşanu, director executiv în cadrul AJOFM Maramureş, la solicitarea ZF.
Taparo a intrat în noiembrie în insolvenţă, după ce anterior ceruse deschiderea procedurii de concordat preventiv iar aceasta i-a fost respinsă.
Intrarea în insolvenţă a Taparo este primul semnal negativ important pentru sectorul mobilei, unde producţia de mobilă a scăzut în 2022 şi 2023, dar şi în primele luni din acest an.
De alfel, ultimii ani nu au fost favorabili pentru compania din Maramureş. Compania a avut în 2023 o cifră de afaceri de 202 milioane de lei, în scădere cu 11% faţă de anul precedent, arată datele de la Ministerul de Finanţe. Compania a intrat pe profit însă în 2023, raportând un profit net de 1,7 milioane de lei, faţă de o pierdere de 23 de milioane de lei în anul anterior. Taparo este controlată de Ioan Filip (95% din acţiuni) şi Lucia Stelea.
Pe de altă parte, o altă companie din grup, Techtex, a intrat în concordat preventiv, care este o procedură judiciară de prevenire a insolvenţei, a cărei deschidere suspendă executările silite şi oferă posibilitatea de redresare a companiei pe baza unui plan de restructurare. Mihaela Oana Oşanu spune şi că pentru luna ianuarie AJOFM Maramureş a primit notificări pentru concedieri colective pentru 149 de angajaţi, dintre care 59 de angajaţi în fabricarea de textile neţesute, domeniu de activitate în care activează Techtex.
Industria mobilei este una dintre puţinele industrii pe excedent, cu o contribuţie însemnată în balanţa comercială a României, respectiv de 1,23 miliarde de euro în 2023, dar cu o medie de 1,5 miliarde de euro/an (înainte de pandemie), conform datelor furnizate de Asociaţia Producătorilor de Mobilă din România. în plus, anul trecut industria mobilei a ocupat locul 6 între sectoarele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. În prezent, 90% din producţia de mobilă a României merg la export. Iar un exportator important de mobilă este şi Taparo.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro