Final de linie: Elon Musk avertizează că mai e doar un an până la apariţia unei inteligenţe artificiale atât de avansate că va depăşi definitiv inteligenţa umană

Autor: Iulian Tenchiu Postat la 09 aprilie 2024 2595 afişări

Final de linie: Elon Musk avertizează că mai e doar un an până la apariţia unei inteligenţe artificiale atât de avansate că va depăşi definitiv inteligenţa umană

Inteligenţa artificială, tehnologia momentului, o va depăşi pe cea umană până la finalul lui 2025, atâta timp cât va continua să fie alimentată cu energie şi hardware suficient de performant pe care să funcţioneze, scrie Financial Times.

„Cred că inteligenţa artificială va putea depăşi orice om, probabil la finalul anului viitor”, a declarat Elon Musk.

Musk a fost în mod constant optimist în ceea ce priveşte dezvoltarea aşa-numitei inteligenţe generale artificiale (AGI), instrumente de inteligenţă artificială atât de puternice încât îi pot întrece pe cei mai capabili indivizi în orice domeniu. Predicţia sa recentă este chiar şi peste cele mai optimiste prognoze.

Anul trecut, el a prezis că AGI „completă” va fi realizată până în 2029. Unele dintre cele mai îndrăzneţe previziuni ale lui Musk, cum ar fi lansarea unor maşini Tesla cu conducere autonomă şi aterizarea unei rachete pe Marte, nu s-au îndeplinit încă.

O serie de descoperiri în materie de inteligenţă artificială din ultimele 18 luni, inclusiv lansarea unor instrumente de generare de videoclipuri şi a unor chatbots mai capabili, au împins frontiera inteligenţei artificiale mai repede decât se aştepta. Demis Hassabis, co-fondatorul DeepMind de la Google, a prezis la începutul acestui an că AGI ar putea fi realizată până în 2030.

Ritmul de dezvoltare a fost încetinit de un blocaj în aprovizionarea cu microcipuri, în special cele produse de Nvidia, care sunt esenţiale pentru antrenarea şi rularea modelelor de IA. Aceste constrângeri s-au atenuat, a declarat Musk, dar noile modele testează acum alte echipamente din centrele de date şi reţeaua electrică.

„Anul trecut a fost o penurie de cipuri... oamenii nu au putut obţine suficiente cipuri Nvidia. Anul acesta se face tranziţia către o alimentare cu transformator de tensiune. Într-un an sau doi singura limită va fi doar alimentarea cu energie electrică", a spus el.

Nerăbdarea lui Musk de a se alătura cursei AI este în contradicţie cu poziţia foarte mediatizată pe care a avut-o anul trecut, cerând o pauză în dezvoltarea AI avansată. El a avertizat cu privire la „riscurile profunde pentru societate şi umanitate” pe care le prezintă instrumentele de inteligenţă artificială superputernice şi a cerut o pauză imediată în ceea ce priveşte antrenarea oricărui sistem mai puternic decât GPT-4 de la OpenAI, modelul lider de piaţă.

Luni, Musk a declarat că propriul său start-up de AI, xAI, antrenează o a doua versiune a modelului său Grok „care credem că ar trebui să fie mai bună decât GPT-4”. Aceasta ar trebui să fie finalizată până în luna mai şi va fi urmată de un nou model mai puternic, a adăugat el.

Musk a jucat un rol central, şi adesea controversat, în dezvoltarea de noi instrumente de inteligenţă artificială în ultimul deceniu.

El a fost cofondator al OpenAI în 2015, dar a părăsit compania în 2018, după ce s-a certat cu directorul executiv şi cofondatorul Sam Altman cu privire la direcţia de cercetare.

Musk a dat în judecată OpenAI şi pe Altman pentru încălcarea unui acord în luna martie, susţinând că au compromis misiunea declarată a start-up-ului de a construi AI în beneficiul umanităţii - o acuzaţie pe care OpenAI a negat-o cu tărie.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.