Final de poveste pentru Roşia Montană: acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni la bursa de valori din Canada, cu victime şi în România. Compania anunţă că mai are doar 2 mil. dolari fonduri disponibile care se vor epuiza până în luna mai. „Vom avea nevoie de finanţare“

Autor: Răzvan Botea, Liviu Popescu Postat la 12 martie 2024 35 afişări

Final de poveste pentru Roşia Montană: acţiunile Gabriel Resources s-au prăbuşit luni la bursa de valori din Canada, cu victime şi în România. Compania anunţă că mai are doar 2 mil. dolari fonduri disponibile care se vor epuiza până în luna mai. „Vom avea nevoie de finanţare“

 

„Când există un dosar de asemenea complexitate, oricare dintre părţi când îşi evaluează şansele în mod onest le evaluează ca fiind mici. De ce? Pentru că această complexitate este atât de mare, în momentul în care discuţi de decenii de acte, de documente, de întâmplări, de situaţii pe care trebuie să le explici este o varietate foarte mare de probleme de drept, aspecte care ţin de autorităţi centrale şi aşa mai departe“. ♦ Acţiunile au fost suspendate luni dimineaţă la tranzacţionare pentru două ore şi au revenit la preţul de 0,055 dolari, minus 94%. Volumul a fost de circa 1 milion de acţiuni în câteva minute (55.000 de dolari).

Acţiunile Gabriel Resources (GBU), companie cana­diană care intenţiona să dezvolte în vestul României la Roşia Montană cea mai mare mină de aur din Europa, s-au prăbuşit luni la bursa de valori din Toronto în contextul în care investitorii au penalizat compania pentru înfrângerea în disputa cu România.

Astfel, acţiunile GBU s-au depreciat masiv la 0,05 dolari canadieni pe unitate înainte de deschiderea şedinţei de tran­zacţionare, faţă de 0,87 dolari la închiderea precedentă, ceea ce înseamnă că circa

850 milioane de dolari s-au evaporat din capitalizarea companiei în doar câteva zile.

La aceste preţuri capitalizarea bursieră a Gabriel Resources este de circa 41 mil. dolari. Săptămâna trecută, guvernul a câştigat procesul de arbitraj intentat de Gabriel Resources, care dorea despăgubiri după ce planul său de a exploata resursele de la Roşia Montană a eşuat. Compania solicita despăgubiri de 6,7 mld. dolari.

„Când există un dosar de asemenea complexitate, oricare dintre părţi când îşi evaluează şansele în mod onest le evaluează ca fiind mici. De ce? Pentru că această complexitate este atât de mare, în momentul în care discuţi de decenii de acte, de documente, de întâmplări, de situaţii pe care trebuie să le explici este o varietate foarte mare de probleme de drept, aspecte care ţin de autorităţi centrale şi aşa mai departe“, spune Crenguţa Leaua de la casa de avocatură locală LDDP – Leaua Damcali Deaconu Păunescu –, care a reprezentat România la Curtea de arbitraj de la Washington în acest proces.

„Există posibilitatea, statistic vorbind, cu cât este mai mare complexitatea, cu atât să existe eroare, neîn­ţelegere, lipsă de comu­nicare corectă sau lipsă de înţelegere corectă din partea tribunalului pe un aspect şi evi­dent, dacă acest lucru se petrece, există ris­cul ca întreaga poziţie să se să se prăbu­şească.“

Pe piaţa reglementată de la Toronto tran­zacţiile cu acţiuni GBU au fost suspen­date pentru primele două ore ieri după-amia­ză, acestea revenind la tran­zacţionare la ora locală 11:30, adică 17:30 ora României. La 10:45, Gabriel Resources a publicat pe site-ul Bursei de valori de la Toronto un comunicat în care anunţa că dispune de fonduri disponibile de aproxi­mativ 2,7 mili­oane de dolari canadieni (2,0 milioane de dolari americani) şi că se aşteaptă ca acest sold să fie epuizat în cursul normal al activităţii până în mai 2024.

„Gabriel intenţionează să efectueze o revizuire imediată a obligaţiilor sale financiare actuale şi viitoare şi a capacităţii de a obţine fonduri pentru a achita sumele de plătit. Compania îşi va anunţa concluziile în timp util.  În pofida acestei revizuiri, Gabriel va avea nevoie de finanţare suplimentară în al doilea trimestru al anului 2024 pentru a continua activităţile pe termen mai lung (care pot include, după caz, costurile oricărei proceduri potenţiale de anulare) şi pentru scopuri generale de capital de lucru. Există un risc semnificativ ca o finanţare suplimentară suficientă să nu fie disponibilă pentru societate în condiţii acceptabile sau deloc. Imposibilitatea de a strânge fonduri în funcţie de necesităţi ar avea un impact negativ asupra situaţiei financiare a societăţii şi asupra capacităţii acesteia de a-şi continua activitatea”.

Vineri, când era aşteptat verdictul în cazul Roşia Montană iar acţiunile Gabriel suspendate de la tranzacţionare, societate de brokeraj BRK Financial Group a anunţat la Bursa de Valori Bucureşti că „deţine în portofoliul său 1,26 milioane de acţiuni emise de Gabriel Resources“.

În raportul publicat la Bursa de Valori, BRK – a cărei deţinere la Gabriel era echivalentul a 0,1% din capitalul social al companiei canadiene, menţiona că a achizi­ţionat aceste acţiuni la preţul de 0,39 dolari la finalul lui 2023.

Acţiunile BRK s-au apreciat în şedinţa de vineri cu 15% dat fiind faptul că randamentul investiţiei la GBU atunci era de circa 120%. Ieri după-amiază însă acţiunile BRK scădeau cu 14% pe tranzacţii de circa 702.000 de lei.

În toamna anului 2023 ZF scria că în clasamentul celor mai mari 10 investiţii în funcţie de valoare din portofoliul clienţilor societăţii de brokeraj TradeVille, cea mai mare pe retail, se găseşte Gabriel Resources.

Printre acţionarii Gabriel Resources se numără grupul de investiţii Kopernik Global Investors, cu sediul în Statele Unite, cu un pachet de 17,11%, Tenor Capital Management, înfiinţată în urmă cu 20 de ani în New York, SUA (16,3%), Electrum Global Holdings din New York cu 13,25%, fondul de hedging Paulson & Co (12,5%).

Gabriel Resources a încercat timp de un deceniu să să construiască mina de la Roşia Montană, pe un complex minier aurifer roman antic, care este acum inclus în patrimoniul mondial UNESCO. Compania a fost aproape de a obţine undă verde pentru proiect în 2013, după ce guvernul României a aprobat un proiect de lege prin care mina era declarată de "interes naţional excepţional". Cu toate acestea, pe măsură ce se apropia votul de susţinere parlamentară, protestatarii au ieşit în stradă în Bucureşti, determinându-l pe premierul de atunci, Victor Ponta, să îi îndemne pe legislatori să respingă planul, notează Bloomberg.

O mare parte din opoziţia faţă de mină s-a datorat utilizării cianurii, care este folosită pentru a dizolva şi a separa aurul din minereu.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
actiuni,
gabriel resources,
finantare,
toronto

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.