Finanţare publică pentru sportul privat: Cluburile sportive private vor putea primi bani de la bugetul de stat pentru activităţile dedicate copiilor

Autor: Miruna Diaconu Postat la 09 august 2024 56 afişări

Finanţare publică pentru sportul privat: Cluburile sportive private vor putea primi bani de la bugetul de stat pentru activităţile dedicate copiilor

Guvernul a adoptat ieri, 8 august, un act normativ privind sprijinirea şi dezvoltarea activităţii sportive la nivel de copii şi juniori prin care cluburile sportive private vor putea beneficia de alocaţii de la bugetul de stat, acordate de instituţiile publice centrale. Astfel, cluburile sportive private vor putea solicita bani pentru activităţile dedicate copiilor şi juniorilor.

„Executivul a aprobat completarea Legii nr.69/2000 a educaţiei fizice şi sportului, reglementând astfel includerea, în cadrul surselor de finanţare a cluburilor sportive, a alocaţiilor de la bugetul de stat acordate cluburilor sportive de drept privat, exclusiv pentru sprijinirea şi dezvoltarea activităţii sportive a copiilor şi juniorilor. Alocaţiile bugetare se vor acorda pe baza clasificării grupelor de copii şi juniori din cadrul secţiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive de drept privat. Clasificările se vor realiza de federaţiile sportive naţionale, prin raportare la normele şi criteriile de selecţie specifice fiecărei ramuri de sport, în scopul promovării sportivilor la loturile naţionale, acestea urmând a fi adoptate prin hotărâre de guvern, în termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a ordonanţei”, se arată în ordonanţă.

Modul de alocare a fondurilor publice pentru grupele de copii şi juniori din cadrul secţiilor pe ramură de sport ale cluburilor sportive privatese va stabili printr-un mecanism de sprijin financiar aprobat prin hotărâre de guvern.

O astfel de hotărâre ar putea degreva sistemul sportiv public, astfel încât să ofere sprijin şi cluburile private, care, de cele mai multe ori, sunt sprijinite doar din contribuţiile părinţilor. Unii specialişti din sport susţin că sistemul sportiv are nevoie de o descentralizare, astfel încât instituţiile centrale să se concentreze pe sportul de performanţă, în timp ce sportul de masă ar trebui să revină în sarcina administraţiilor locale care să sprijine cluburile sportive locale.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
cluburi,
sport,
copii,
bugetul de stat

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.