Firme folosite de patronul Shelter pentru evaziune, deschise pe numele unor consumatori de droguri

Autor: Catalin Lupasteanu Postat la 01 octombrie 2014 97 afişări

Unele dintre firmele de tip "fantomă" folosite de patronul Shelter Security, Alin Ionescu, pentru evaziune fiscală erau înfiinţate pe numele unor consumatori de droguri, care primeau în schimb aproximativ 300-400 de euro, arată procurorii în propunerea de arestare preventivă a omului de afaceri.

Alin Ionescu şi Roxana Aron, contabila firmei Shelter Security, cercetaţi pentru evaziune fiscală, au fost arestaţi preventiv pentru 30 de zile, de magistraţii Tribunalului Bucureşti.

Procurorii de la Parchetul Curţii de Apel Bucureşti au arătat, în referatul în care au propus arestarea preventivă a celor doi, că din probele şi mărturiile de la dosar rezultă că Alin Ionescu "a împuternicit pe conturile bancare persoane de încredere, aceştia fiind angajaţi sau foşti angajaţi ai firmelor controlate de acesta, respectiv CP Shelter Security SRL, SC Lion Guard Security SRL, cele mai importante retrageri de numerar fiind făcute de aceştia".

"Mai trebuie precizat şi faptul că pentru a nu fi expuse direct, persoanele împuternicite pe conturile bancare, care erau angajaţi ai CP Shelter Security, şi pentru a nu atrage atenţia asupra operaţiunilor fictive desfăşurate de această societate, asociaţii şi administratorul Ramses Security au fost recrutate din rândul persoanelor vulnerabile social, respectiv consumatori de droguri, şi anume Marin Florica, sau persoane cu probleme financiare, Ghiţă Răzvan (fiul lui Marin Florica)", au scris procurorii în documentul citat.

George Radu, fostul angajat al lui Alin Ionescu, le-a spus anchetatorilor la audieri că în anul 2008, când era angajat la Shelter Security, Ionescu i-a propus ca, în schimbul unei datorii financiare pe care o avea la firmă, să înfiinţeze o societate comercială cu obiect de activitate pază şi protecţie, împreună cu Alexandru Clipcea, persoană pe care nu a cunoscut-o niciodată.

Radu a arătat în declaraţia dată în faţa anchetatorilor că a fost de acord cu cererea lui Alin Ionescu, precizând că firma trebuia să aibă sediul în judeţul Ilfov, iar motivul înfiinţării acesteia nu i-a fost comunicat.

"După înfiinţarea societăţii, numitul lonescu Alin mi-a solicitat documentele de înfiinţare a societăţii, după care a procedat la modificarea contractelor de muncă ale angajaţilor de la SC CP Shelter Security SRL, în sensul transferării angajaţilor companiei către nou înfiinţata companie SC Saint Security SRL, societate care nu obţinuse licenţa de pază", le-a spus martorul anchetatorilor.

Florica Marin, un alt martor din dosar, a arătat în timpul audierilor: "În toamna anului 2010, perioadă în care eram consumatoare de droguri, am fost contactată de un anume Paul zis «Jegosu», care mi-a propus cumpărarea unei firme, promiţându-mi o sumă de bani în acest sens, fapt cu care am fost de acord. Numitul Paul, zis «Jegosu», mi-a făcut cunoştinţă cu o altă persoană care s-a recomandat drept Dan Ureche, acesta ocupându-se de formalităţile privind cumpărarea societăţii comerciale, asigurându-mi transportul la un birou notarial al cărui nume nu mi-l amintesc, unde am semnat o serie de documente, şi la Sucursala BCR - Doamna Ghica pentru semnarea unor formulare bancare, pentru aceste activităţi primind suma de 1.000 lei. Menţionez faptul că nu am ştiut în niciun moment numele societăţii ce urma a fi achiziţionată şi că ulterior semnării documentelor la biroul notarial, respectiv sucursala bancară, nu am desfăşurat niciun fel de activitate în cadrul respectivei societăţi şi nu am mai fost contactată de nicio persoană în acest sens".

Un alt martor, de asemenea consumator de droguri, Alexandru Neacşu, le-a povestit anchetatorilor care era mecanismul infracţional folosit de Alin Ionescu, prin care s-au comis faptele de evaziune fiscală: "În cursul anului 2008, perioadă în care eram un consumator dependent de heroină, am fost abordat de către o persoană, despre care ulterior am aflat că i se spunea Ghio, care mi-a propus înfiinţarea unei societăţi comerciale având ca obiect de activitate pază şi protecţie, fară a-mi preciza motivul, promiţându-mi pentru acest lucru suma de aproximativ 300-400 de euro, fapt cu care am fost de acord. Acesta mi-a spus că după 3 luni de la înfiinţarea societăţii va prelua înapoi firma de la mine, motivând faptul că adevăratul administrator are o problemă de natură juridică care nu îi permite continuarea activităţii pe această firmă nou înfiinţată".

Neacşu le-a mai spus procurorilor că, în vederea înfiinţării societăţii, s-a întâlnit cu persoana indicată într-o benzinărie din cartierul Berceni, unde au stabilit că în ziua următoare va fi căutat pentru a semna actele necesare.

"În acest sens, a doua zi m-am întâlnit cu o persoană necunoscută, de sex masculin, unde în maşina acestuia am semnat o serie de documente privind înfiinţarea societăţii. După câteva zile, m-am întâlnit cu aceeaşi persoană, în zona Piaţa Muncii, unde la un birou notarial am mai semnat o serie de alte documente, ce erau deja pregătite, privind înfiinţarea aceleiaşi societăţi. Arăt faptul că niciun act din cele semnate nu a rămas la mine şi nu am desfăşurat niciun fel de activitate în calitate de asociat şi administrator al societăţii Lion Guard Security de la înfiinţare şi până în prezent", a mai spus martorul, în declaraţia dată în faţa anchetatorilor.

Acuzaţiile în acest dosar sunt de evaziune fiscală, cu un prejudiciu de aproximativ 10 milioane de euro, prin înregistrarea în contabilitatea firmei Shelter Security a unor achiziţii fictive de servicii.

"În fapt, în scopul sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor către bugetul de stat, reprezentanţii unei companii prestatoare de servicii de securitate şi pază ar fi creat un circuit infracţional format din zece societăţi comerciale, prin care ar fi fost evidenţiate tranzacţii fictive în perioada 2009-2012, în valoare de aproximativ 25.000.000 de euro", potrivit Poliţiei Române.

Surse judiciare au declarat pentru MEDIAFAX că firma Shelter Security ar fi dat, în regim de subantrepriză, o parte din servicii către nouă firme, dintre care una ar fi reală, iar celelalte opt ar fi de tip "fantomă", acestea din urmă neavând angajaţi pentru pază şi protecţie şi nici autorizaţie de la poliţie să ofere astfel de servicii.

Firma Shelter Security ar fi înregistrat în contabilitatea societăţii, în perioada 2009-2012, achiziţii fictive de servicii de securitate şi pază în valoare de 103 milioane de lei, la care se adaugă TVA de 22,4 milioane de lei. În acest fel ar fi fost produs un prejudiciu bugetului de stat de 42,5 milioane de lei.

Anchetatorii au făcut luni percheziţii în Bucureşti şi judeţul Ilfov, la sediile unor firme de protecţie şi pază, printre care şi Shelter Security, precum şi la locuinţele suspecţilor.

Patronul societăţii Shelter Security şi contabila firmei au fost arestaţi, iar alte 13 persoane sunt cercetate în stare de libertate.

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
SHELTER,
IONESCU,
ARESTARE
/actualitate/firme-folosite-de-patronul-shelter-pentru-evaziune-deschise-pe-numele-unor-consumatori-de-droguri-13359160
13359160
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.