Florin Talpeş, cofondator şi CEO, Bitdefender: „Noi ne aşteptăm la eliminarea completă a facilităţilor fiscale pentru IT. Îngrijorarea noastră este că vor fi introduse noi taxe, ceea ce ar putea afecta inflaţia şi alte aspecte economice”

Autor: Ioana Matei Postat la 13 noiembrie 2024 97 afişări

Florin Talpeş, cofondator şi CEO, Bitdefender: „Noi ne aşteptăm la eliminarea completă a facilităţilor fiscale pentru IT. Îngrijorarea noastră este că vor fi introduse noi taxe, ceea ce ar putea afecta inflaţia şi alte aspecte economice”

Într-o mişcare ce ar putea avea un impact semnificativ asupra sectorului tech, guvernul român pare să ia în considerare eliminarea completă a facilităţilor fiscale pentru IT, o decizie care, conform lui Florin Talpeş, cofondator şi CEO al Bitdefender, nu este deloc o surpriză.

„Ne aşteptăm la eliminarea completă a facilităţilor fiscale pentru IT. Era deja menţionat în strategia PNRR, deci nu este o surpriză completă. Îngrijorarea noastră este că vor fi introduse noi taxe, ceea ce ar putea afecta inflaţia şi alte aspecte economice,” a explicat Talpeş, subliniind că această decizie ar putea deveni o povară majoră pentru companii.

El a vorbit recent cu reprezentanţi ai presei din România în contextul adoptării unui nou standard de contabilitate, care a modificat modul de raportare a veniturilor. Potrivit lui Talpeş, Bitdefender aplică deja aceste standarde la nivel de grup în Olanda, unde compania raportează consolidat. La nivel local însă, pentru Bitdefender SRL din România, trecerea la noul standard presupune o „reaşezare” care ar putea părea îngrijorătoare la prima vedere. „Dacă până acum recunoaşterea veniturilor era făcută în momentul facturării, acum se face o procesare a facturii care este mult mai granulară.

În cazul unor contracte pe 3 ani, veniturile sunt recunoscute lună de lună, ceea ce poate afecta semnificativ modul în care se prezintă bilanţul financiar,” a explicat Talpeş.

Talpeş a subliniat că acest nou standard va duce la o „dezaliniere” între datele financiare ale entităţii locale şi ale grupului, însă această situaţie este temporară. „Absorbţia se va face în trei ani. 2023 a fost primul an, 2024 al doilea, iar în 2025 bilanţul financiar al Bitdefender SRL va fi aliniat ca tendinţe cu cele ale grupului,” a spus el.

Chiar şi cu aceste ajustări, Bitdefender a reuşit să înregistreze rezultate record la nivel de grup. Veniturile nete au fost de 391,9 milioane de dolari, o creştere de 16%, iar profitul operaţional ajustat (EBITDA) a fost de 85 de milioane de dolari, o creştere de 21,7%. „2023 este un an în care am atins nişte recorduri,” a afirmat Talpeş. „Indicatorul Net Revenues l-am putea compara cu cifra de afaceri actuală, cu noul standard adoptat în România în momentul ăsta. Prezentăm şi doi indicatori care ţin de profitabilitate, adjusted EBITDA, respectiv free cash flow. Aici vedem creşteri la fiecare.”

 

Talpeş a avertizat asupra riscurilor economice şi de planificare dacă taxarea suplimentară este implementată fără o notificare adecvată. „Dacă această măsură se implementează de la începutul anului viitor, ar fi prost, pentru că nu dai companiilor timp să se pregătească. Este important să avem un semnal clar din timp, ca să putem să ne ajustăm strategia,” a subliniat el. O astfel de abordare ar putea forţa companiile să ia decizii reactive, destabilizând operaţiunile şi planurile de investiţii.

Talpeş şi-a exprimat îngrijorarea că guvernul ar putea apela la noi taxe ca o soluţie pe termen scurt pentru a creşte veniturile bugetare, în loc să se concentreze pe colectarea eficientă a taxelor existente, cum ar fi TVA-ul. „Este mai uşor să măreşti taxele pe termen scurt decât să implementezi reforme eficiente,” a adăugat CEO-ul Bitdefender.

Citiţi despre alte concluzii ale discuţiei cu Florin Talpeş într-una dintre ediţiile viitoare ale BUSINESS Magazin.


 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.