Fondul de pensii private Pilon II BRD Pensii, care va fi cumpărat de Banca Transilvania, şi-a dublat numărul de acţiuni deţinute la Hidroelectrica prin investiţia a 116 mil. lei. Prima tranzacţie a fondului pe anul acesta

Autor: Liviu Popescu Postat la 03 iunie 2024 52 afişări

Fondul de pensii private Pilon II BRD Pensii, care va fi cumpărat de Banca Transilvania, şi-a dublat numărul de acţiuni deţinute la Hidroelectrica prin investiţia a 116 mil. lei. Prima tranzacţie a fondului pe anul acesta

BRD Pensii, cel mai mic fond de pensii private Pilon II din România, cu active de 5,9 mld. lei investite în numele a circa 571.000 de participanţi, şi care se pregăteşte să fie achiziţionat de Banca Transilvania de la banca franceză BRD Soc Gen, şi-a dublat investiţia pe care o are la producătorul de energie electrică Hidroelectrica (H2O) la Bursa de Valori Bucureşti.

Astfel, în luna aprilie, când indicele principal BET a stagnat, administratorul BRD Pensii a cumpărat circa 885.545 de acţiuni H2O, ceea ce la un preţ mediu de tranzacţionare de 138 lei pe acţiune în acea lună, înseamnă tranzacţii de aproximativ 116 mil. lei, potrivit datelor agregate de ZF de la BVB şi din platforma desprepensiiprivate.

Aceasta a fost prima tranzacţie a BRD Pensii în acţiuni listate la Bursa de Valori Bucureşti de anul acesta, arată datele ZF.

BRD Pensii a ajuns la o investiţie de 236 mil. lei la cea mai mare companie listată la Bursa de Valori Bucureşti, echivalentul unei ponderi de 4% din activul net al fondului şi aproximativ 1,75 milioane de acţiuni. Spre comparaţie, la finele lunii martie, fondul avea 867.000 de acţiuni H2O în portofoliu pentru 116 mil. lei, adică 2% din activ.

Suplimentarea numărului de acţiuni H2O de către BRD Pensii a fost cea mai importantă tranzacţie a vreunui fond Pilon II în aprilie la Bursa de Valori, arată datele agregate de ZF. Fondul a ajuns la o deţinere de 0,39% din capitalul social al companiei care are o capitalizare bursieră de 60 mld. lei.

Printre alte deţineri al BRD Pensii se numără Banca Transilvania (293 mil. lei), OMV Petrom (207 mil. lei), Digi (41,4 mil. lei).

 ZF a anunţat recent că grupul financiar Banca Transilvania – care include cea mai mare bancă din România - a ajuns la un acord cu BRD-Groupe Societe Generale şi Societe Generale Assurances pentru achiziţia BRD Pensii (BRD Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private), companie cu activitate în România, în domeniul pensiilor private obligatorii (Pilonul II) şi al celor facultative (Pilonul III).

Sistemul de pensii private din România, incluzând fondurile de pensii obligatorii şi cele facultative, înseamnă active totale de peste 131 miliarde de lei, la finalul anului 2023, iar raportat la PIB, acesta reprezenta 8,48% din PIB-ul anual, înregistrând randamente nominale nete pozitive în ultimii 15 ani. Fondurile de pensii private au peste 8,8 milioane de participanţi, iar obiectivul principal al acestora este investirea prudentă în active de calitate pentru a obţine valoare suplimentară pentru aceştia după vârsta pensionării.

BRD Pensii administrează atât fondul din Pilon II (FPAP BRD cu 570.000 de participantţi), cât şi fondul din Pilonul III (FPF BRD Medio cu 37.500 de participanţi).

Valoarea activului net al fondului de pensii administrat privat BRD Pensii era de peste 5,4 miliarde de lei, iar valoarea activelor totale ale fondului de pensii facultative BRD Medio înregistra peste 232 milioane lei, la 31 decembrie 2023.

Randamentul anualizat de la înfiinţare şi până la finalul anului 2023 este de 6,65% pentru fondul de pensii administrat privat al BRD Pensii, fiind de 4,7% pentru fondul de pensii facultative BRD Medio.

Compania de stat Hidroelectrica (simbol bursier H2O), cel mai mare producător de energie electrică din România şi cel mai mare emitent listat la Bursa de Valori Bucureşti în funcţie de capitalizare, a raportat pentru primul trimestru din 2024 un profit net de 1,3 mld. lei, minus 23% faţă de aceeaşi perioadă din 2023, în timp ce veniturile s-au diminuat cu 22% la 2,5 mld. lei.

Producţia de energie electrică brută a scăzut cu 3% la 4.403 GHW.

Zilele trecute, compania a propus o rectificare a cifrelor bugetate pentru 2024 acţionarilor care se vor întruni pe 28 iunie, aşteptându-se la un profit net de 4,15 mld. lei, rezultat în scădere cu 14,2% faţă de bugetul aprobat anterior şi în scădere cu 34,4% comparativ cu rezultatul anului trecut, conform calculelor ZF.

„Rectificarea Bugetului de Venituri şi Cheltuieli al S.P.E.E.H Hidroelectrica S.A. se impune ca urmare a influenţei recente, neprevăzută şi semnificativă, a unor modificări legislative şi factori externi care afectează situaţia financiară a Societăţii. Aceasta se referă în special la ajustarea unor indicatori economico-financiari a căror depăşire este posibilă doar prin includerea sumelor necesare în bugetul de venituri şi cheltuieli al Societăţii”, notează compania într-un raport.

 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
brd,
pensii

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.