Fondul Proprietatea critică schimbarea consiliul de administraţie la Salrom, companie la care Ministerul Economiei deţine pachetul majoritar: Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic
Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, critică schimbarea membrilor consiliului de administraţie al Salrom de la 1octombrie şi consideră că decizia Ministerului Economiei pune în pericol proiecte importante, precum listarea Salrom la bursă şi evaluarea opţiunilor privind exploatarea zăcămintelor de grafit din Gorj.
„De mulţi ani, Fondul Proprietatea a tras semnale de alarmă şi a repetat adesea că transparenţa, continuitatea şi profesionalismul sunt necesare pentru dezvoltarea economică a companiilor de stat româneşti. Vedem că aceste condiţii nu sunt îndeplinite de noua compoziţie a consiliului de administraţie al Salrom. În opinia noastră, membrii consiliului care tocmai au fost schimbaţi aveau calităţile necesare pentru a dezvolta un program de investiţii durabile pentru Salrom, îndeplineau criteriile de guvernanţă corporativă pe care şi le-a asumat statul român şi ar fi putut asigura stabilitatea necesară pentru a atinge obiectivele listării companiei la bursă şi dezvoltării acesteia. Este imperativ ca întreprinderile de stat să nu mai fie tratate drept mingi de ping-pong politic, ca echipele de conducere şi consiliile să fie selectate în conformitate cu principiile guvernanţei corporative, luând în considerare profesionalismul şi expertiza, şi să fie evaluate pe baza rezultatelor obţinute pentru companie şi toate părţile interesate.
”, a declarat Johan Meyer, CEO Franklin Templeton Bucureşti şi manager de portofoliu al Fondului Proprietatea.
Actualul Consiliu de Administraţie de la Salrom este alcătuit din :Alina Prahoveanu, auditor financiar, Dragoş Oancea, cy 25 de ani experienţă în consultanţă şi management, Ervin Medves, specialist în resurse minerale.
În opinia FP, care deţine 48,9% din Salrom, persoanele numite acum de acţionarul majoritar în consiliul de administraţie al Salrom nu sunt altele decât cele care au deţinut aceste funcţii în 2020, un an în care profitul Salrom a scăzut de aproape şapte ori şi în care veniturile din exploatare au scăzut cu 36%.
”Este o întrebare legitimă dacă acestea sunt persoanele potrivite pentru a contribui la listarea companiei sau pentru a lua cele mai bune decizii cu privire la exploatarea zăcămintelor de grafit, o resursă vitală pentru tranziţia energetică globală”, se arată într-un comunicat.
Fondul Proprietatea a anunţat că va continua să sprijine actualul consiliu de administraţie şi conducerea Salrom, datorită bunei înţelegeri a afacerilor companiei, demonstrate prin introducerea măsurilor de eficientizare la nivelul companiei şi iniţierea de proiecte de investiţii care sprijină creşterea pe termen lung a acesteia.
”Dacă sunt viabile din punct de vedere comercial, proiectele de investiţii ar trebui să fie realizate de companie, deoarece înseamnă mai multe investiţii în beneficiul tuturor părţilor interesate: angajaţi, comunităţi locale şi acţionari”.
În cursul acestui an, fostul ministru al Economiei, Claudiu Năsui (USR Plus) a schimbat consiliile de administraţie la mai multe companii din subordine, inclusiv Salrom, motivând decizia prin nevoia de a avea profesionişti la conducerea companiilor de stat.
Săptămâna trecută, noul ministru interimar, Virgil Popescu (PN), a anulat prelungirea mandatelor acestora în consiliile de administraţie ale companiilor din subordine.
Ce declară Claudiu Năsui despre schimbările de la Salrom într-o postare pe Facebook:
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro