Fondul de salvare pentru dezvoltatori imobiliari din China rămâne blocat de sistemul birocratic al statului. Doar 5% din suma promisă de guvernul chinez a fost alocată până în prezent pentru a sprijini cumpărarea de proprietăţi nevândute

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 21 august 2024 16 afişări

Fondul de salvare pentru dezvoltatori imobiliari din China rămâne blocat de sistemul birocratic al statului. Doar 5% din suma promisă de guvernul chinez a fost alocată până în prezent pentru a sprijini cumpărarea de proprietăţi nevândute

China a alocat doar o mică parte dintr-un fond emblematic al băncii centrale destinat salvării dezvoltatorilor imobiliari, în timp ce autorităţile se străduiesc să reducă stocul vast de locuinţe nevândute şi să pună capăt unei crize imobiliare prelungite, scrie Financial Times.

În luna mai, Beijingul a prezentat un plan prin care Banca Populară a Chinei şi băncile de stat vor mobiliza până la 500 de miliarde de Rmb (70 de miliarde de dolari) în împrumuturi pentru a sprijini întreprinderile guvernamentale locale să cumpere proprietăţi nevândute. Administraţiile locale ar închiria apoi proprietăţile ca locuinţe sociale.

Dar cele mai recente cifre ale PBoC arată că băncile au împrumutat doar 24,7 miliarde Rmb în cadrul programului, ceea ce a determinat banca centrală să forţeze luna aceasta o „accelerare” a programului.

„Modul de punere în aplicare a planului a reprezentat, în mod paradoxal, unul dintre blocajele principale în desfăşurarea acestuia”, a declarat Lisheng Wang, economist pentru China la Goldman Sachs, deoarece băncile, administraţiile locale şi alte entităţi se luptă să ajungă la un acord cu privire la preţurile proprietăţilor.

Potrivit analiştilor, absorbţia lentă vine în contextul în care factorii de decizie s-au străduit să stabilizeze sectorul imobiliar, subminând încrederea gospodăriilor într-o ţară în care proprietăţile reprezintă cea mai mare parte din averea oamenilor.

Răspunsurile politice ale Beijingului au pus accentul pe creditarea bazată pe piaţă prin intermediul sistemului financiar, dar acestea s-au lovit de un context economic dificil. Cererea de credite a scăzut, iar în iulie, pentru prima dată din 2005, împrumuturile noi în yuani către economia reală au devenit negative.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.