Fondul suveran de pensii al Norvegiei şi-a redus cu 86% deţinerea la UiPath

Autor: Liviu Popescu Postat la 15 noiembrie 2024 29 afişări

Fondul suveran de pensii al Norvegiei şi-a redus cu 86% deţinerea la UiPath

Cel mai mare investitor individual din lume mai are acum 932.000 de acţiuni UiPath, minus 5,7 milioane de acţiuni faţă de decembrie 2023 @ Pe 5 decembrie UiPath va raporta rezultatele financiare

Fondul suveran de pensii al Norvegiei, cel mai mare la nivel mondial cu active de 1.600 de miliarde de dolari, fiind şi cel mai mare investitor individual pe aproape 70 de burse, inclusiv România, şi-a diminuat deţinerea la producătorul de software de automatizare UiPath (PATH), arată datele agregate de ZF de la fond.

Astfel Fondul a vândut 5,7 milioane de acţiuni UiPath, adică 86% din deţinere, şi a ajuns la un număr de 932.830 de acţiuni, echivalentul unei investiţii de 11,8 milioane de dolari. Spre comparaţie la finalul anului 2023 investiţia Fondului la UiPath era de 163 mil. dolari în 6,7 milioane de acţiuni. Deţinerea Fondului în capitalul social al companiei cu o capitalizare de 6,5 mld. dolari a scăzut la 0,16% de la 1,16%.

În octombrie, Trond Grande, director general adjunct al Norges Bank Investment Management (NBIM), care administrează fondul, a fost întrebat de CNBC despre perspectivele acţiunilor tehnologice în următoarele luni.

„Aceasta este o întrebare dificilă, nu-i aşa? Pentru că tehnologia a avut o evoluţie atât de fenomenală, pe fondul întregului entuziasm - să-i spunem entuziasm - cu privire la inteligenţa artificială.” „Deci, cred că este o situaţie în care trebuie să fi poate puţin mai atent”, a adăugat el.

Fondul nu menţionează când a avut loc tranzacţia şi de aceea este dificil de calculat o valoare a acesteia în contextul în care acţiunile UiPath s-au tranzacţionat de la 1 ianuarie 2024 şi până pe 29 mai între 20 şi 26 de dolari pentru ca ulterior odată cu raportarea rezultatelor financiare şi a revocării CEO-ului să scadă la 12 dolari. Dacă tranzacţia a avut loc la o medie de 20 de dolari, aşa cum a fost în primul semestru, atunci valoarea acesteia este de 115 mil. dolari.

Acesta este cel mai mic număr de acţiuni PATH deţinut de Fondul Suveran, potrivit calculelor realizate de ZF. La finalul lui 2022 fondul avea 3,4 milioane de acţiuni PATH evaluate la 43,8 milioane de dolari, iar la finalul lui 2021 circa 1,3 milioane de acţiuni evauate la 55 mil. de dolari.

Fondul Suveran este cel mai mare investitor individual din lume iar tranzacţiile de ajustare în portofoliu sunt realizate zilnic. Fondul este investitor şi la Bursa de Valori Bucureşti acolo unde în S1/2024 a lichidat acţiunile Digi şi a redus la Banca Transilvania şi OMV Petrom dar a intrat în acţionariatul One United.

Fondul Suveran de Pensii al Norvegiei, cunoscut ca „Fondul Petrolului,” este finanţat din veniturile rezultate din exploatarea petrolului şi gazelor naturale, în special prin taxe şi dividende de la companiile de stat.

Creat în anii 1990, fondul are scopul de a păstra şi multiplica această avere naţională, pentru a sprijini financiar generaţiile viitoare de norvegieni. Investiţiile sunt gestionate de Norges Bank şi sunt direcţionate în principal către acţiuni internaţionale, obligaţiuni şi imobiliare, având astfel un portofoliu global şi diversificat.

Strategia de investiţii este orientată către creştere pe termen lung, însă urmăreşte şi criterii etice, excluzând companii care au impact negativ asupra mediului sau sunt implicate în activităţi controversate. Fondul este un pilon important al stabilităţii economice a Norvegiei şi contribuie parţial la finanţarea sistemului public de pensii.​​

Acţiunile UiPath au minus 48% anul acesta pe Wall Street. Compania a înregistrat venituri de 316 milioane de dolari în al doilea trimestru din 2024, adică intervalul mai-iulie, conform calendarului american de raportări.

Rezultatul este cu 10% peste cel din T2/2023. Între timp, rata anuală de reînnoire a abonamentelor (ARR – unul dintre principalii indicatori folosiţi de societate) a crescut cu 19% an/an, conform situaţiilor semestriale publicate pe site-ul companiei. Pierderile au fost de 86 mil. dolari.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.