Fondurile europene sunt un instrument de creştere, dar companiile duc lipsă de informare şi expertiză pentru accesarea acestor forme de finanţare
Fondurile europene ar putea fi un motor de creştere pentru multe companii din România, dar printre punctele slabe ale mediului privat românesc se află lipsa de expertiză şi de informare cu privire la ce trebuie să facă companiile pentru accesarea acestor forme de finanţare
♦ „Există o lipsă de expertiză şi înţelegere a mecanismelor şi beneficiilor pe care le presupun proiectele care au nevoie de finanţare“ ♦ „Aşteptările sunt să încasăm sume importante din fondurile europene, mai ales că acestea au fost majorate“ ♦ „Ar trebui pus mai mult accent pe aceste fonduri europene. Companiile mici, la început, nici nu au cunoştinţele necesare, le lipsesc mulţi indicatori şi trebuie ajutate“ ♦ „În general, tot ce înseamnă modul în care noi ca beneficiari putem să luăm fonduri europene este stabilit de anumite comisii din anumite ministere şi dirijează aceste fonduri către anumite activităţi fără a putea tu ca antreprenor să ai un cuvânt de spus.“
Fondurile europene ar putea fi un motor de creştere pentru multe companii din România, dar printre punctele slabe ale mediului privat românesc se află lipsa de expertiză şi de informare cu privire la ce trebuie să facă companiile pentru accesarea acestor forme de finanţare. Lipsurile companiilor private româneşti se pot vedea şi în absorbţia mică a fondurilor europene, lucru care ar trebui schimbat, au spus participanţii la cea de-a patra conferinţă organizată de către Ziarul Financiar în parteneriat cu BRD Groupe Société Générale, Buget 2021: Cum rezolvăm ecuaţia de business a noului an?, la care au participat reprezentanţi ai mediului de afaceri din zona de vest a ţării, dar şi bancheri şi specialişti financiari.
Felix Daniliuc, director Departament IMM, BRD Groupe Société Générale, este de părere că multe firme româneşti au anumite puncte slabe în ceea ce priveşte accesarea fondurilor europene, dar acestea ar trebui transformate în puncte tari, astfel încât companiile să se dezvolte şi să investească din ce în ce mai mult.
„În primul rând, există o lipsă de expertiză şi înţelegere a mecanismelor şi beneficiilor pe care le presupun proiectele care au nevoie de finanţare. În al doilea rând, este vorba de lipsa unei strategii coerente de dezvoltare şi creştere, finanţatorul trebuie să se asigure că cel care solicită fondurile are viziunea cât mai clară şi strategia foarte bine pusă la punct cu privire la utilizare şi la impactul pe care accesarea de fonduri o poate produce. În al treilea rând, este şi lipsa accesului la o bază largă de cunoştinţe necesare pentru luarea deciziei de investiţie în cunoştinţă de cauză pentru antreprenorii acestor companii“, spune Felix Daniliuc.
Marius Stoica, director executiv de pieţe financiare, BRD Groupe Société Générale, spune că există aşteptări mari în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor europene. „Aşteptările sunt să încasăm sume importante din fondurile europene, mai ales că acestea au fost majorate, la modul concret.“
Dinspre mediul de afaceri, Juergen Schunn, proprietar, fondator şi preşedinte Grup Auto Schunn, spune că firmele mici au nevoie de mai mult sprijin în ceea ce priveşte accesarea, astfel că există o lipsă a lor de cunoaştere a procesului de accesare a fondurilor europene.
„Companiile mici, la început, nici nu au cunoştinţele necesare, le lipsesc mulţi indicatori şi trebuie ajutate, iar pentru aceste companii e foarte bine dacă banca informează despre paşii respectivi, acest lucru ar ajuta foarte mult aceste companii“, precizează Juergen Schunn.
Pe de altă parte, Călin Muscă, proprietarul şi administratorul Grupului Porkprod, este de părere că mediul de afaceri ar trebui să ia mai mult parte la deciziile de distribuire a fondurilor europene.
„În general, tot ce înseamnă modul în care noi ca şi beneficiari putem să luăm fonduri europene este stabilit de anumite comisii din anumite ministere şi dirijează aceste fonduri către anumite activităţi fără a putea tu ca antreprenor să ai un cuvânt de spus în această zonă şi aici cred că e una dintre problemele noastre ca şi mediu privat în sensul în care nu suntem băgaţi în seamă de autorităţI“, spune Călin Muscă.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro