Fostul preşedinte american Donald Trump s-a predat autorităţilor din Georgia. Liderul republican se confruntă cu 13 acuzaţii penale pentru încercările sale de a submina rezultatele alegerilor din 2020. Ce urmează
Donald Trump s-a predat autorităţilor din Atlanta, Georgia care l-au pus faţă în faţă cu 13 acuzaţii penale ce au legătură cu încercările sale de a submina rezultatele alegerilor din 2020. Fostul preşedinte va trece prin toate procedurile necesare care se aplică celor ce ajung în spatele gratiilor, înainte de a fi eliberat în baza unei cauţiuni de 200.000 de dolari negociate anterior, scrie Financial Times.
Mai multe alte persoane acuzate alături de Trump în cazul intentat de procurorul districtului Fulton County, Fani Willis, s-au predat miercuri, printre care foştii avocaţi ai lui Trump Rudy Giuliani şi Sidney Powell, precum şi Jenna Ellis, fostă avocată a campaniei lui Trump.
Biroul lui Willis le dăduse termen până vineri celor 19 inculpaţi acuzaţi în acest caz să se predea voluntar. Autorităţile locale au declarat că Trump va fi tratat ca orice alt acuzat, ceea ce include, de obicei, faptul că va trebui să facă o fotografie de identificare.
Cazul din Georgia este cel mai recent dintr-o serie de urmăriri penale care l-au prins pe Trump şi i-au complicat cea mai recentă candidatură la Casa Albă, inclusiv perspectiva că ar putea fi judecat în plină campanie prezidenţială.
Predarea planificată a lui Trump survine la o zi după ce acesta a lipsit de la prima dezbatere televizată între candidaţii republicani la nominalizarea prezidenţială, alegând în schimb să acorde un interviu preînregistrat fostului prezentator Fox Tucker Carlson, difuzat simultan pe platforma de socializare X, fostul Twitter.
În interviu, Trump - care a catalogat de mult timp cazurile împotriva sa ca făcând parte dintr-o vânătoare de vrăjitoare motivată politic - a reiterat afirmaţiile sale potrivit cărora alegerile din 2020 au fost „aranjate” împotriva sa şi a meditat că ar putea fi ţinta violenţei politice, spunând: „Am văzut ce fac ei. Am văzut până unde ajung”.
Republicanii au denunţat cazurile penale împotriva lui Trump ca fiind încercări de a transforma sistemul politic în armă împotriva fostului preşedinte. La începutul zilei de joi, Jim Jordan, preşedintele republican al comisiei judiciare din Camera Reprezentanţilor, a lansat o anchetă pentru a stabili dacă Willis a colaborat cu procurorii federali, inclusiv cu avocatul Jack Smith, care a formulat acuzaţii similare împotriva lui Trump la începutul acestei luni.
Într-o scrisoare adresată procurorului din Georgia, Jordan, care este un aliat înverşunat al lui Trump, a declarat că „momentul acestei urmăriri penale întăreşte îngrijorările” cu privire la motivaţia lui Willis, având în vedere că a fost intentată la doi ani şi jumătate după ce s-a raportat pentru prima dată că biroul ei îl ancheta pe fostul preşedinte.
Trump, care se confruntă acum cu patru dosare penale separate, este de aşteptat să pledeze nevinovat la cele 13 acuzaţii care i-au fost aduse de procurorii din Georgia, inclusiv încălcarea legilor antiracket ale statului, implicarea în racolarea criminală şi o conspiraţie criminală, declaraţii false şi depunerea de documente false.
Documentele judiciare publicate luni au arătat că avocaţii lui Trump au convenit cu procurorul districtual din comitatul Fulton asupra condiţiilor de eliberare pe cauţiune, inclusiv o cauţiune de 200.000 de dolari şi angajamentul de a nu intimida martorii.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro