Franţa pierde uzine, iar Marea Britanie cârciumi din cauza costurilor ridicate, inflaţiei, climatului de incertitudine economică şi politică
Reindustrializarea bate pasul pe loc în Franţa? Anunţurile de suspendare a activităţii în industrie s-au înmulţit mai rapid decât cele privind deschiderile de uzine noi în primul semestru al acestui an, chiar dacă cele din urmă rămân mai numeroase, indică datele companiei de cercetare Trendeo, citate de Le Figaro.
Reindustrializarea bate pasul pe loc în Franţa? Anunţurile de suspendare a activităţii în industrie s-au înmulţit mai rapid decât cele privind deschiderile de uzine noi în primul semestru al acestui an, chiar dacă cele din urmă rămân mai numeroase, indică datele companiei de cercetare Trendeo, citate de Le Figaro.
În perioada ianuarie-iunie, Trendeo a numărat 61 anunţuri de închideri de uzine, în creştere cu 9% în raport cu primele şase luni din 2023. În acelaşi timp, compania a înregistrat 79 anunţuri de deschideri de uzine noi, cu 4% mai puţine decât în perioada similară a anului trecut.
Soldul net rămâne pozitiv, cu 18 mai multe anunţuri de deschideri decât de închideri, însă acesta este în scădere cu 30% faţă de primul semestru din 2026. Barometrul Trendeo constituie un instrument util de monitorizare a eforturilor de reindustrializare a Franţei, din 2017.
Tendinţa s-a accelerat în decursul verii. Cifrele sunt dublate de tendinţele din statisticile generale publicate de banca centrală a Franţei: falimentele de companii s-au înmulţit în august, atingând nivelul din 2019.
Franţa şi-a setat un obiectiv ambiţios de a creşte cota industriei de la 10% la 15% din PIB până în 2035, pentru a prinde din urmă media europeană.
Potrivit experţilor însă, atingerea acestui obiectiv este imposibilă, cele mai mari două obstacole fiind reprezentate de energie şi forţa de muncă.
Potrivit economiematin.fr, costul energiei din Europa reprezintă o frână majoră pentru industrie. Retragerea măsurilor excepţionale ale planului France Relance, introdus după pandemie şi dotat cu 100 miliarde de euro, din care o treime pentru reindustrializare, a contribuit de asemenea la o încetinire a procesului respectiv.
În plus, climatul de incertitudine politică şi economică amplifică tendinţa consemnată de Trendeo.
În Anglia şi Ţara Galilor, 50 de puburi s-au închis definitiv pe lună în prima jumătate a acestui an, experţii avertizând că majorările de taxe din 2025 ar putea îngreuna şi mai mult eforturile unor afaceri de a rămâne deschise, scrie The Guardian.
O analiză realizată de compania Altus a găsit că 305 pub-uri au fost forţate să-şi închidă porţile definitiv în primele şase luni ale anului, însemând că numărul pub-urilor din Anglia şi Ţara Galilor a scăzut la 39.096 la finalul lunii iunie.
Alex Probyn de la Altus Group arată că chiar şi mai multe pub-uri ar putea fi forţate să se închidă anul viitor în faţa dublei poveri a costurilor suplimentare generate de inflaţie şi modificării taxelor.
De asemenea, Rachel Reeves, ministrul britanic de finanţe, se gândeşte să majoreze accizele la alcool în bugetul pe luna viitoare în încercarea de a acoperi o gaură de 22 miliarde de lire sterline din finanţele publice.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro