Fraudă de peste 100 de milioane de euro pe o platformă de comerţ online
O reţea de hackeri români este acuzată că a înşelat sute de europeni prin preluarea ilegală a conturilor de pe o platformă de comerţ online, provocând un prejudiciu uriaş de peste 106 milioane de euro.
Marţi, poliţiştii fac 13 percheziţii în România, iar procurorii germani au descins la suspecţi în Germania şi Austria.
Gruparea, formată iniţial din trei persoane în 2022, a folosit tehnici de phishing pentru a prelua controlul asupra 120 de conturi aparţinând unor vânzători de încredere de pe platforma de comerţ. Profitând de reputaţia bună a acestor conturi, suspecţii au postat anunţuri false de vânzare pentru produse inexistente.
Cumpărătorii, atraşi de credibilitatea conturilor compromise, au transferat banii în conturi bancare controlate de membrii grupării. În total, 708 persoane din Europa au căzut victime acestei scheme frauduloase.
Amploarea cazului a determinat autorităţile germane să colaboreze cu cele române într-o echipă comună de anchetă, coordonată prin Eurojust. Percheziţiile de marţi s-au desfăşurat simultan în judeţele Vâlcea şi Olt, precum şi în Bucureşti.
Suspecţii sunt cercetaţi pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi multiple infracţiuni informatice, inclusiv acces ilegal la sisteme informatice, alterarea datelor şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
Autorităţile urmează să pună în aplicare mandate de aducere pentru persoanele cercetate, precum şi un mandat european de arestare emis de Germania.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro