„Găselniţa“ OMV Petrom: cum ar putea cel mai mare producător de petrol şi gaze din România să evite noua taxă pe profitul istoric din 2022

Autor: Roxana Petrescu Postat la 15 ianuarie 2023 161 afişări

OMV Petrom şi-a intensificat pe final de an activitatea de comerţ de gaze şi producţie de energie, ambele intrând în cifra de afaceri, dar niciuna dintre aceste activităţi nefiind vizate de noua taxare, arată datele publice.

„Găselniţa“ OMV Petrom: cum ar putea cel mai mare producător de petrol şi gaze din România să evite noua taxă pe profitul istoric din 2022

Din octombrie, anul trecut, companiile care făceau peste 75% din business din extracţia de petrol şi gaze, minerit, rafinarea ţiţeiului sau fabricarea produselor de cocserie, ştiau că vor fi ţinta unei noi taxe pe profiturile istorice. Aparent, unele au şi făcut demersuri legale pentru a evita această nouă taxare.

OMV Petrom şi-a intensificat pe final de an activitatea de comerţ de gaze şi producţie de energie, ambele intrând în cifra de afaceri, dar niciuna dintre aceste activităţi nefiind vizate de noua taxare, arată datele publice.

Astfel, OMV Petrom ar putea evita în mod legal noua taxă pe profitul istoric din 2022, arată datele publice din Trading Statementul publicat de companie săptă­mâna trecută.

Din datele companiei reiese că vân­ză­rile de gaze către terţi au fost de 9,56 TWh în ultimul trimestru al anului, mult peste nivelul de 6,92 TWh din al treilea trimestru al anului trecut. De altfel, ascensiunea segmentului de gaze şi energie a fost vizibilă încă din rapoartarea pentru primele trei trimestre din 2022 publicată de OMV Petrom. OMV Petrom, unicul producător local de petrol şi gaze, a înregistrat în primele nouă luni ale anului un rezultat de exploatare pe segmentul de gaze şi energie de 2,9 mld.

lei, de aproape 7 ori mai mare faţă de cel în perioada similară a anului trecut. „Creşterea se datorează în special sezonalităţii şi volumelor vândute ca FUI (furnizor de ultimă instanţă)“, a explicat OMV Petrom pentru ZF. Numai pe al treilea trimestru al anului, rezultatul din această divizie a fost de 1,3 mld. lei, de 10 ori mai mare faţă de perioada similară din 2021. Ce s-a întâmplat?

„Rezultatele reflectă mediul de piaţă fără precedent, cu preţuri ridicate ale măr­fu­rilor determinate de contextul geopolitic. Segmentul de gaze naturale a avut o contribuţie solidă, în principal, datorită acti­vităţilor comerciale din regiune. Acestea au vizat tranzacţii cu volume de gaze achiziţio­nate şi comercializate în afara României“, au comentat al acel moment reprezentanţii OMV Petrom. De data aceasta compania nu a mai explicat ce a dus la creşterea cu aproape 40% a cantităţilor de gaze vândute către terţi în ultimele trei luni ale anului faţă de al treilea trimestru din 2022.

Mai departe, producţia de energie a companiei prin centrala de la Brazi a atins un maxim de 5 TWh, care reprezintă circa 10% din toată producţia de energie a României din 2022, potrivit estimarilor ZF. Pe baza datelor din piaţă, preţul mediu pentru energia livrată spot în bandă pe OPCOM a fost de circa 1.238 lei/MWh în 2022, de 2,3 ori mult faţă de media din 2021 şi de peste 10 ori peste media din 2020. Pe de altă parte, compania a avut o producţie de gaze naturale de numai 3,4 miliarde de metri cubi, cu 8% mai mică faţă de cea din 2021, inclusiv producţia de petrol fiind în scădere.

Faţă de privatizarea din 2004, când OMV Petrom avea o producţie de gaze de 6,4 miliarde de metri cubi, cantităţile de anul trecut sunt de aproape două ori mai mici.

Aceste evoluţii sunt importante în contextul în care săptămâna trecută a debutat cu un scandal între companie şi Ministerul Finanţelor privind aplicarea unei noi taxe pe profiturile excepţionale din 2022 ale companiilor energetice.

La finalul anului trecut, pe 29 de­cembrie, Guvernul României a emis OUG 186/2022 privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1.854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenţie de urgenţă pentru abordarea problemei preţurilor ridicate la energie. Prin OUG 186 se stabileşte că în cazul în care profiturile impozabile/contabile din 2022, respectiv din 2023 obţinute din companiile prevăzute în regulament depăşesc cu mai mult de 20% media profiturilor impozabile faţă de media profiturilor impozabile/contabile ale perioadei 2018-2022, acestea se impozitează cu o cotă de 60%.

Dar care sunt companiile care trebuie să plătească noua taxă?

„Fără a-şi modifica în mod substanţial structura costurilor şi fără a-şi spori investiţiile, societăţile din Uniune şi sediile permanente care generează cel puţin 75 % din cifra de afaceri din activităţi în sectoarele ţiţeiului, gazelor naturale, cărbunelui şi rafinăriilor au înregistrat o creştere a profiturilor datorită circumstan­ţelor bruşte şi imprevizibile ale războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, reducerii aprovizionării cu energie şi creşterii cererii ca urmare a temperaturilor extrem de ridicate“, se arată în textul Regulamentului publicat încă din octombrie anul trecut. Firmele vizate sunt cele care generează cel puţin 75 % din cifra lor de afaceri din activităţi economice în domeniul extracţiei, mineritului, rafinării ţiţeiului sau fabricării produselor de cocserie, se mai arată în regulament. Practic, încă din octombrie, anul trecut, companiile din zona de petrol şi gaze ştiau că vor fi taxate.

Tot în Trading Statement, OMV Petrom a spus că nu va plăti taxa pentru că extracţia hidrocarburilor nu generează 75% din business. „În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 şi a prevederilor acestei ordonanţe de urgenţă, ne aşteptăm ca OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuţii de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracţia ţiţeiului, extracţia gazelor naturale, extracţia huilei şi fabricarea produselor obţinute din rafinarea petrolului“, a precizat OMV Petrom.

În România, OMV Petrom SA este activă în extracţia ţiţieiului, în timp ce OMV Petrom Marketing este activă pe domeniul comerţului cu carburanţi în magazine specializate. Însă potrivit informaţiilor disponibile, tot pe OMV Petrom SA se desfăşoară tranzacţiile cu gaze sau cele cu energie, care nu fac subiectul noii taxări. Practic, în timp ce extracţia de petrol şi gaze, activitate vizată de noua taxare, a scăzut, OMV Petrom şi-a intensificat pe final de an activitatea de comerţ de gaze şi producţie de energie, ambele intrând în cifra de afaceri, dar niciuna dintre aceste activităţi nefiind vizate de noua taxare.


 

 

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.