Gaura bugetară uriaşă din Franţa pune sub semnul capacităţile preşedintelui Emmanuel Macron de a rezolva provocările fiscale ale ţării
Deficitul bugetar al Franţei scapă de sub controlul guvernului, subminând credibilitatea preşedintelui Emmanuel Macron ca reformator economic capabil să rezolve provocările fiscale ale ţării, raportează Bloomberg.
Cifrele oficiale de marţi au arătat că diferenţa dintre venituri şi cheltuieli s-a extins la 5,5% din producţia economică în 2023, de la 4,8% în anul precedent, depăşind cu mult cele 4,9 procente planificate de guvern.
Creşterea veniturilor fiscale a încetinit brusc pe măsură ce a doua cea mai mare economie din zona euro a început să stagneze, ritmul de expansiune a cheltuielilor reducându-se uşor, potrivit agenţiei de statistică Insee.
Deficitul în creştere reprezintă o lovitură pentru Macron, care îşi construise o reputaţie de lider riguros în urma preluării mandatului de preşedinte în 2017, în contrast cu anii în care guvernele franceze au ratat ţintele de deficit. În primul său mandat de cinci ani, el şi-a depăşit sau egalat obiectivele anuale în patru ocazii, singurul eşec fiind marcat de venirea pandemiei.
Amploarea eşecului din 2023 pune, de asemenea, sub semnul întrebării strategia lui Macron de reparare treptată a finanţelor bazându-se pe revizuiri care să stimuleze creşterea, cum ar fi relaxarea legislaţiei muncii sau creşterea vârstei de pensionare. Până când cheltuielile au început să explodeze în timpul crizei Covid şi a crizei energetice, această abordare putea să ofere pista necesară preşedintelui pentru a evita măsurile dureroase generate de creşterile de taxe.
Abordarea creşterii taxelor - faţă de care guvernul se opune - sau a reducerilor mai profunde ale cheltuielilor ar fi o mişcare politică riscantă, deoarece partidul lui Macron se află deja în urma Raliului Naţional de extremă-dreapta al lui Marine Le Pen cu aproximativ 10 puncte în sondajele privind intenţiile de vot înainte de alegerile pentru Parlamentul European din iunie. În plus, Macron a promis că anul viitor va scădea taxele pentru lucrătorii cu salarii mai mici.
Ministerul de Finanţe a anunţat deja în februarie economii de 10 miliarde de euro (10,8 miliarde de dolari) pentru a încerca să revină pe drumul cel bun în vederea atingerii ţintei de deficit de 4,4% din producţia economică în acest an. Ministerul a declarat că economisirea a cel puţin alte 20 de miliarde de euro vor fi necesare în bugetul pentru 2025.
Guvernul va oferi o actualizare a planului multianual de finanţe publice pe care îl prezintă la Bruxelles pe 17 aprilie, a declarat ministrul de finanţe Bruno Le Maire în timpul unei şedinţe telefonice cu jurnaliştii. Versiunea de anul trecut a programului de stabilitate propunea un curs pentru un deficit de 2,7% din producţia economică în 2027.
Urmărește Business Magazin
Citeşte pe zf.ro
Citeşte pe mediafax.ro
Citeşte pe Alephnews
Citeşte pe smartradio.ro
Citeşte pe comedymall.ro
Citeşte pe prosport.ro
Citeşte pe Gandul.ro
Citeşte pe MediaFLUX.ro
Citeşte pe MonitorulApararii.ro
Citeşte pe MonitorulJustitiei.ro
Citeşte pe zf.ro