Craciun fericit!

Gaz rusesc, via Bulgaria

Postat la 17 ianuarie 2006 1 afişăre

Romania va inaugura un al patrulea punct de intrare in tara a gazului rusesc de indata ce va gasi o solutie pentru alimentarea cu gaz a orasului Giurgiu. De data aceasta, drumul gazului va fi si mai lung: va trece prin Bulgaria.

Romania va inaugura un al patrulea punct de intrare in tara a gazului rusesc de indata ce va gasi o solutie pentru alimentarea cu gaz a orasului Giurgiu. De data aceasta, drumul gazului va fi si mai lung: va trece prin Bulgaria.


Criza gazului a facut tarile europene, fie si numai pentru cateva zile, sa se gandeasca la solutii alternative pe termen mediu si lung care sa elimine dependenta de Rusia. Pentru orasul Giurgiu insa, dependenta de gazul rusesc abia incepe. Anul acesta se va construi si se va da in folosinta prima conducta care sa alimenteze orasul dunarean cu gaze. Solutia statului roman pentru Giurgiu este o conducta legata nu la infrastructura romana de transport,  ci la cea bulgara, mai precis, la conducta care alimenteaza orasul bulgar Ruse, vecinul de peste Dunare al Giurgiului.

Conducta care vine din Ucraina si traverseaza Romania prin Dobrogea (intra in tara prin Isaccea si iese pe la Negru-Voda) este cea care alimenteaza Bulgaria, implicit Ruse; din aceasta se va face o "ramura" care va urca spre nord si din care va fi alimentat sudul Romaniei. Varianta este adoptata si batuta in cuie, dupa ce proiectul "Giurgiu" a fost amanat timp de zece ani, in special pentru ca autoritatile nu erau de acord cu pretul pe care l-ar fi presupus racordarea Giurgiului la reteaua nationala de gazoducte. "Solutia initiala avea in vedere realizarea unei conducte de transport gaz pe directia Crevedia Mare - Giurgiu. Modificarea solutiei tehnice are drept efect reducerea considerabila a valorii lucrarilor de investitii de la 15,8 milioane euro la 3,4 milioane euro", spune pentru BUSINESS Magazin directorul general al Transgaz, Florin Muntean.

Conducta care va subtraversa Dunarea in regiunea dintre Ruse si Giurgiu va avea 11 km (dintre care sase pe teritoriul Romaniei) si o capacitate initiala de transport de 0,5 miliarde metri cubi pe an, conform datelor furnizate BUSINESS Magazin de Ministerul Economiei si Comertului (MEC). "Proiectul pentru realizarea conductei are la baza intelegerea dintre Bulgargaz, in calitate de operator al Sistemului de transport gaze naturale din Bulgaria, Wintershall AG, ca investitor pentru portiunea de traseu de pe teritoriul Bulgariei, si Transgaz Medias, in calitate de investitor si operator pentru partea romana", spun oficialii MEC.

Conform OUG 169/2005, constructia la conducta care va lega Ruse de Giurgiu va trebui sa inceapa in luna aprilie a acestui an si sa fie data in folosinta in octombrie 2006, numai bine pentru ca locuitorii orasului sa apuce sa isi cumpere centrale pentru iarna. Venirea conductei va insemna mult atat pentru locuitorii orasului, dar si pentru potentialii investitori, atrasi de accesul usor la Dunare si de forta de munca disponibila. "Locuitorii au avut mereu de suferit din cauza pretului ridicat al energiei termice, pentru care in prezent se folosesc carbunele si pacura, iar orasul a avut mereu de suferit, deoarece multe companii care au vrut sa investeasca in Giurgiu au renuntat cand au aflat ca nu este racordat la gaze naturale", spune primarul orasului Giurgiu, Lucian Iliescu.

Dar lucrurile nu se incheie odata cu ajungerea conductei la Giurgiu. Se pare ca planul ar fi ca din punctul sudic de intrare a gazelor in tara sa fie sustinut, pe termen lung, consumul mereu in crestere de gaz din Capitala. "Proiectul vizeaza alimentarea cu gaze naturale a Giurgiului si, in viitor, echilibrarea parametrilor de furnizare a gazelor naturale pentru Bucuresti, prin prelungirea conductei si racordarea acesteia in inelul de alimentare a Capitalei", spun oficialii MEC. Asta ar face ca, in caz de nevoie, Bucurestiul sa poata fi sustinut cu gaze din toate gazoductele care intra in Romania.

Nu se stie deocamdata cand va fi construit racordul cu Bucurestiul si cine va castiga contractul de distributie. Stim insa ca distributia in Giurgiu a fost castigata de "fiica" companiei Wintershall, Wirom Gas, un joint-venture intre Distrigaz Sud (DGS) si compania WIEH, detinuta in proportii egale de Wintershall (100% BASF) si concernul rus de gaze Gazprom. De altfel, inca de anul trecut, din vara, casa de comert Wirom Gas a deschis distributii locale in patru orase din sudul tarii: Turnu Magurele, Alexandria, Oltenita si Giurgiu. Mai precis, in toata zona care se va racorda la gaze imediat ce conducta va intra in Romania.

Pentru aceste distributii, Wirom are un plan de investitii de 17 mil. dolari. Anul trecut, compania-mama a Wirom Gas, Wintershall, a vandut in Romania gaze in valoare de circa 300 de mil. euro, avand in vedere si cresterea pretului mondial al titeiului, in functie de care se stabileste si pretul gazelor. Noua conducta va fi asadar sub puterea Gazprom. Iar pana la punerea in practica a proiectelor care sa aduca gaz din Iran sau din nord, importul de gaze va echivala cu numele de companii detinute in proportii diferite de concernul rus. Pentru ca asa a fost si este politica ruseasca. 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
Gaz rusesc,
via Bulgaria
/actualitate/gaz-rusesc-via-bulgaria-978250
978250
comments powered by Disqus

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.