Gazprom este lovit în plin de războiul din Ucraina: Un raport intern dezvăluie cifrele dure din spatele a mai bine de doi ani de război

Autor: Andrei Şerbănescu Postat la 05 iunie 2024 54 afişări

Gazprom este lovit în plin de războiul din Ucraina: Un raport intern dezvăluie cifrele dure din spatele a mai bine de doi ani de război

Este puţin probabil ca Gazprom să poată recupera în următorul deceniu vânzările de gaze pierdute ca urmare a războiului declanşat în Ucraina, potrivit unui raport comandat pentru liderii grupului energetic rus, raportează Financial Times.

Exporturile companiei către Europa vor fi în medie de 50-75 de miliarde de metri cubi pe an până în 2035, reprezentând o treime din nivelurile raportate înainte de declanşarea războiului, a prezis cercetarea.

Deşi Gazprom speră că un nou gazoduct către China poate ajuta la compensarea volumelor pierdute la exportul european, capacitatea acestuia va fi de doar 50 de miliarde de metri cubi pe an, preţurile Beijingului fiind mult mai mici decât în Europa, potrivit raportului în cauză.

„Principalele consecinţe ale sancţiunilor pentru Gazprom şi industria energetică sunt contracţia volumelor de export, care vor fi readuse la nivelul din 2020 nu mai devreme de 2035”, au scris autorii documentului.

Raportul de 151 de pagini, comandat de conducerea companiei şi redactat la sfârşitul anului trecut, se numără printre cele mai sincere recunoaşteri de până acum ale modului în care sancţiunile occidentale impuse ca răspuns la războiul din Rusia au afectat Gazprom şi, în general, sectorul energetic rusesc.

„Situaţia Gazprom este foarte sumbră”, a declarat Elina Ribakova, cercetător senior nerezident la Peterson Institute for International Economics, cu sediul la Washington, după ce a citit cercetarea. „Compania se află într-o fundătură, conducerea ei fiind conştientă de acest lucru”.

Gazprom comandă în mod regulat cercetări externe pentru a obţine tratament preferenţial şi finanţare suplimentară din partea Kremlinului, potrivit lui Sergei Vakulenko, membru senior la Carnegie Russia Eurasia Center din Berlin şi fost director de strategie la Gazprom Neft, divizia petrolieră a companiei.

Potrivit raportului, cota Gazprom din exporturile de energie ale Rusiei va scădea pe măsură ce gazele livrate prin conducte, care au fost afectate în mod deosebit de consecinţele invaziei, vor fi înlocuite de gazele naturale lichefiate, mai puţin vulnerabile. Acesta adaugă că societatea va avea dificultăţi în a reveni la creştere fără un sprijin semnificativ din partea statului în găsirea de noi pieţe pentru gazele sale.

De asemenea, raportul evidenţiază modul în care sancţiunile au tăiat accesul industriei energetice ruseşti la tehnologii cruciale, cum ar fi turbinele care ajută la deplasarea gazului prin conducte, precum şi la piesele de schimb şi expertiza necesare pentru a le repara.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.