Generaţia Z şi inteligenţa artificială redefinesc piaţa muncii în 2025

Autor: Andreea Tobias Postat la 17 februarie 2025 48 afişări

Noile tendinţe ale pieţei muncii arată o revenire la birouri şi o diversificare a domeniilor care angajează masiv. Generaţia Z domină piaţa muncii, iar AI schimbă regulile jocului.

Generaţia Z şi inteligenţa artificială redefinesc piaţa muncii în 2025

Un studiu eJobs România despre viitorul pieţei muncii a fost prezentat la un eveniment organizat de eJobs şi Camera de Comerţ Elveţia-România.

Din studiu reiese că generaţia Z domină piaţa muncii, reprezentând o treime dintre noii candidaţi din 2024. Cu 120.000 de conturi noi create pe platforma citată şi 2,8 milioane de candidaturi trimise, tinerii din această categorie devin o forţă majoră în recrutare.

AI schimbă regulile jocului – se estimează că, până în 2035, 30% dintre joburi vor fi automatizate, în timp ce România rămâne în urma altor ţări în adoptarea noilor tehnologii la nivel organizaţional.

Piaţa muncii rămâne dinamică, în ciuda incertitudinii economice. În 2024, pe platformă s-au postat 292.000 de joburi, iar în primele două luni din 2025, angajatorii au venit deja cu 35.000 de noi oportunităţi.

Joburile remote devin excepţii, iar angajatorii pun mai mult accent pe transparenţa salarială, tot mai multe anunţuri incluzând informaţii despre salarii.

IT-ul şi poziţiile de entry-level nu mai sunt cele mai căutate de angajatori, în timp ce domenii precum retail, prestări servicii, industria alimentară şi call center / BPO domină atât la numărul de oferte, cât şi la numărul de candidaturi.

„2025 este, încă, un an al normalităţii, aşa cum o ştim din 2020 încoace: nimic nu e sigur, totul se poate schimba. Anul a început cu 35.000 de joburi noi, postate de angajatori, dar şi cu 1,5 milioane de candidaturi şi un plus de 20% în numărul de conturi nou create în platformă, ceea ce ne arată că este o piaţă în continuare fierbinte, mai ales pentru cei care se află în căutarea unui loc de muncă. Primele două luni ale anului indică destul de clar că unele mituri încep să îşi piardă din consistenţă. Spre exemplu, juniorii şi IT-iştii nu mai reprezintă segmentele de candidaţi cele mai căutate de către angajatori. Munca remote, pe de altă parte, este o altă tendinţă care se transformă, mai degrabă, în situaţii de excepţie. O schimbare adusă de 2025 este legată de creşterea procentului de joburi cu salariul afişat în anunţul de angajare, semn că angajatorii încep să intre în linie dreaptă cu paşii necesari transparentizării pieţei salariilor din România", a declarat Bogdan Badea, CEO eJobs .

Într-o piaţă a muncii aflată în continuă schimbare, 73% dintre angajatori consideră esenţială dezvoltarea continuă a angajaţilor, iar peste 60% dintre angajaţi vor avea nevoie de formare sau recalificare până în 2027. Tot mai multe companii investesc în programe de upskilling şi reskilling pentru a rămâne competitive într-un mediu de lucru în care flexibilitatea şi adaptabilitatea devin esenţiale.

Concluzia este că 2025 va fi un an al adaptabilităţii. Angajatorii care investesc în dezvoltarea oamenilor şi în adoptarea noilor tehnologii vor avea un avantaj competitiv.
 

Urmărește Business Magazin

Am mai scris despre:
piaţa muncii,
românia,

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.