Germania ar putea legaliza colectarea de alimente din containerele de gunoi pentru a reduce risipa de mâncare

Autor: Catalina Apostoiu Postat la 17 ianuarie 2023 49 afişări

Colectarea de alimente co­mes­ti­bile din containere de gunoi ar putea deveni în scurt timp legală. Totuşi, pro­blema de bază a risipei de mânca­re rămâne, scrie Deutsche Welle.

Germania ar putea legaliza colectarea de alimente din containerele de gunoi pentru a reduce risipa de mâncare

Colectarea de alimente co­mes­ti­bile din containere de gunoi ar putea deveni în scurt timp legală. Totuşi, pro­blema de bază a risipei de mânca­re rămâne, scrie Deutsche Welle.

Colectarea de alimente din gunoi este ilegală în Germania, însă dacă propunerea ministrului justiţiei Marco Buschmann din cadrul parti­dului liber democrat şi ministrului agriculturii Cem Ozdemir de la Verzi va fi aprobată, colectarea de alimente comestibile din containerele de gu­noi ale supermarketurilor nu va mai fi în curând sancţionată, cu condiţia să nu existe o încălcare sau afectare a proprietăţii.

Miniştrii federali susţin propune­rea landului Hamburg. Însă, în timp ce unii studenţi din Germania care trag de fiecare bănuţ şi colectează ali­mente din gunoi pentru a-şi umple frigiderele salută această iniţiativă, Christian Bottcher, purtător de cu­vânt al Asociaţiei Federale a Comer­ţului cu Alimente (BDL) din Germa­nia, este mai puţin entuziasmat.

„Considerăm că nu sunt necesare măsuri din punct de vedere juridic“, a declarat acesta pentru DW.

Însă principala preocupare este, în mod paradoxal, identică cu cea a ti­nerilor în cea mai mare parte care iau alimente din gunoaie: nivelul in­credibil de ridicat al risipei de ali­mente din Germania, de 11 milioane de tone pe an.

Industria alimentară, însă, se consideră luată în vizor pe nedrept, fiind responsabilă doar pentru 7% din pierderi. „Iniţiativa nu are nicio utilitate din punctul de ve­dere al reducerii risipei de alimente“, susţine Bottcher.

Potrivit indicatorului ONU legat de risipa alimentară pe 2021, Germa­nia ocupă primul loc în Europa din punctul de vedere al risipei de ali­mente în rândul gospodăriilor. Gu­ver­nul ger­man şi-a stabilit drept obiectiv în­jumătăţirea risipei totale de alimente până în 2030, în parte asi­gurându-se că mai multe produse ajung la cele 960 de bănci de ali­men­te de la nivel naţional.

Unul din motivele pentru care Bottcher este împotriva legalizării colectării de alimente din gunoi are legătură cu teama BDL de a nu fi făcută responsabil pentru alimentele colectate din containere care ar putea fi necomestibile.

În Italia, există stimulente financiare pentru ca firmele să nu mai arunce alimentele. Companiile şi iniţiativele sunt de asemenea scutite de responsabilitate în cazurile când nu există neglijenţă pură sau intenţia de a face rău.

Pentru Rolf Sommer, de la WWF Germania, fiecare aliment salvat este un câştig, însă problema trebuie abordată direct la sursă.

„Toate companiile de-a lungul lanţului de aprovizionare trebuie obligate să-şi reducă risipa de alimente. Guvernul trebuie să oblige toţi operatorii comerciali să reducă risipa de alimente prin stabilirea de ţine obligatorii, începând cu sectorul agricol. Colectarea de alimente din gunoi trebuie să devină de domeniul trecutului pe termen lung“, arată acesta.

Urmărește Business Magazin

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.bmag.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi in această pagină.